Asiakkaat

Teemme asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa, jotta jokainen voi keskittyä itselleen tärkeisiin asioihin. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta.

Toimivat yhteydet ja viestintävälineet ovat osallisuuden edellytys

Puhe- ja datayhteyksistä on tullut ihmisille ja yhteiskunnalle välttämättömyyshyödyke: ilman toimivia yhteyksiä on vaikea pärjätä. Tietoliikennetoimialan tuotteet, palvelut ja ratkaisut voivat kuitenkin näyttäytyä asiakkaille monimutkaisina, jopa vaikeina ymmärtää. Lisäksi kaikilla suomalaisilla ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista digitaalisessa yhteiskunnassa pärjäämiseksi. Joillain ihmisillä osallisuuden rajoitteena voi olla fyysinen este tai vamma.

Haluamme omalta osaltamme edistää digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa. DNA panostaa kattaviin ja laadukkaisiin verkkoihin, nopeisiin yhteyksiin, helposti ymmärrettäviin tuotteisiin ja palveluihin sekä laadukkaaseen asiakaspalveluun.

Kosketuspinta asiakkaisiin myynnin sekä asiakaspalvelun kautta on meille arvokas – niin puhelimessa, myymälässä kuin sähköisissä yhteydenotoissa. Haluamme kuunnella asiakkaidemme toiveita.

DNA tarjoaa asiakkailleen teknisesti laadukkaita tuotteita ja palveluita, jotka ovat turvallisia käyttää.

Mobiililaitteiden käyttö on turvallista

Tietoliikenneyhtiönä tehtävämme on tarjota tärkeitä viestintäyhteyksiä ja ylläpitää sekä kehittää yhteiskunnalle kriittistä infrastruktuuria. Ratkaisuillamme, kuten matkaviestin- ja laajakaistapalveluilla on suuri kysyntä, ja niiden käyttö on lisääntynyt Suomessa viime vuosina merkittävästi. Haluamme ylläpitää ja kehittää verkkojamme niin, että kaikki suomalaiset voivat hyödyntää laadukkaita yhteyksiä.

Mobiililaitteiden, kuten matkapuhelinten ja tablettien, käyttö suhteutettuna asukaslukuun on Suomessa maailman kärkiluokkaa. Mobiililaite tarvitsee toimiakseen myös tukiasemia ja siihen liittyviä muita laitteita. Jotkut voivat olla huolissaan mobiililaitteiden ja niiden tukiasemien radiotaajuisten kenttien (RF-kenttien) terveysvaikutuksista.

Mobiililaitteiden ja tukiasemien sähkömagneettisen säteilyn terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Tutkimuksissa säteilyn ei ole havaittu aiheuttavan haitallisia terveysvaikutuksia. Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) on asettanut mobiililaitteiden ja tukiasemien sähkömagneettisille kentille tarkat turvallisuusrajat, jotka DNA ottaa huolellisesti huomioon suunnitellessaan ja toteuttaessaan mobiiliverkkoja.  Viranomaiset (Suomen Säteilyturvakeskus ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom) valvovat verkkojen turvallisuutta tarkasti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lisätietoja: Suomen Säteilyturvakeskus (STUK)

Laiton materiaali netissä

Operaattorit tarjoavat asiakkailleen liikkuvan ja kiinteän laajakaistan palveluita, joita voidaan pahimmassa tapauksessa käyttää rikolliseen toimintaan, kuten lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai väkivaltaan liittyvän materiaalin jakamiseen.

DNA estää verkossaan pääsyn laittomille lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa sisältäville sivuille yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Esto tapahtuu Keskusrikospoliisin määrittelemän prosessin mukaisesti ja perustuu Keskusrikospoliisin ylläpitämään estolistaukseen.

Estolistauksen ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä voi olla suoraan yhteydessä Keskusrikospoliisiin: nettiesto.krp@poliisi.fi

Ilmoita Nettivihjeen kautta

Nettivihje on vihjepalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen internetissä olevasta, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvästä laittomasta toiminnasta. Laitonta toimintaa on esimerkiksi seksuaaliset kuvat ja videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria. Kaikki Suomeen liittyvä laittomaan aineistoon tai toimintaan viittaava tieto välitetään Nettivihjeen kautta viranomaisille Suomessa arviointia ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Lue lisää Nettivihjeestä 

Lapsilla on oikeus turvalliseen nettiin

Verkkomaailma on lapsille ja nuorille erottamaton osa elämää - samoin kuin aikuisillekin. Lapsilla ja nuorilla on yhtälailla oikeus olla osa digitaalista yhteiskuntaa ja pitää yhteyttä ystäviin netin kautta.

Netin turvallista käyttöä ja medialukutaitoa on syytä opetella yhdessä vanhemman kanssa myös silloin, kun tekninen osaaminen tuntuu olevan lapsella paremmin hallussa kuin aikuisella.

Tässä muutamia vinkkejä turvalliseen netinkäyttöön:

1. Puhukaa avoimesti

Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimen, on tärkeää sopia yhdessä puhelimen ja etenkin netin käytön pelisäännöistä. Lapselle kannattaa esimerkiksi kertoa, että vieraiden ihmisten kanssa ei saa alkaa juttusille verkossa ja omaa nimeä, kuvaa tai osoitetta ei saa antaa kenellekään.

Sopikaa myös siitä, mitä sovelluksia puhelimeen asennetaan, ja tallentakaa lapselle sopivat sivut nettiselaimen suosikkilistalle. 

Rohkaise lasta kertomaan, jos jokin netissä vastaan tullut asia on jäänyt painamaan mieltä. Näin voit auttaa lasta ymmärtämään ja käsittelemään häntä hämmentäviä asioita. Jos netissä on tullut mokattua, älä syyllistä vaan kiitä rohkeudesta ottaa asia esille.

Älä toimi lapsen selän takana, esimerkiksi paikantamalla lasta sovelluksen avulla tämän tietämättä. Sopikaa paikannuksesta yhdessä.

Keskustele lapsen kanssa myös siitä, miksi netin ja älypuhelimen käyttöä on fiksua rajoittaa ja jättää aikaa myös leikille, ystäville ja perheelle.

2. Tutustukaa yhdessä

Opetelkaa yhdessä käyttämään erilaisia sovelluksia ja pelaamaan pelejä. Näin myös vanhempi pysyy kärryillä siitä, mitä lapsi netissä puuhailee. Lapsi tarvitsee puhelimen käytössään vanhemman opastusta ja tukea, mutta myös paljon kuuntelua, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä.

Pelaamiseen liittyy yleensä paljon kysymysmerkkejä, kuten mitkä ovat soveliaita pelejä ja kuinka paljon pelaamiseen voi käyttää aikaa. Näihin huoliin paras vastaus on yleensä tutustua peleihin yhdessä lapsen kanssa. Usein tietynlaisia pelejä niputetaan yhteen ja mielikuva niistä saatetaan muodostaa jostain yksittäisestä uutisesta, mutta unohdetaan keskustella sen kotona olevan peliasiantuntijan, eli lapsen kanssa.

Lue lisää pelaamisesta

3. Turvaa puhelin

Huolehtikaa yhdessä tietoturvasta. Keskustelkaa millainen on hyvä salasana ja miten niitä kannattaa säilyttää. Jutelkaa miten henkilötietoja kannattaa suojella ja miksi kannattaa miettiä tarkkaan, millaisia kuvia jakaa itsestään sosiaalisessa mediassa tai pikaviestipalveluissa.

Erilaisten turvasovellusten avulla näet, mitä sovelluksia lapsi on asentanut laitteelle, ja päätät, mitkä sovellukset estetään tai sallitaan. Voit myös asettaa valituille sovelluksille aikarajoituksia ja estää lapsen pääsyn haitallisiin sovelluksiin, kuten väkivaltaisiin peleihin. Turvapaketti myös suojaa lapsen puhelinta haittaohjelmilta ja viruksilta. 

Tutustu DNA Turvapakettiin

4. Puutu epäasialliseen käytökseen

Ole myönteisellä tavalla kiinnostunut lapsesi netissä viettämästä ajasta. Näin lapsi todennäköisesti helpommin myös kertoo, jos netissä tapahtuu jotain ikävää, esimerkiksi kiusaamista. Tallenna todisteet epäasiallisesta käytöksestä kuvakaappauksina asian selvittämistä varten ja ilmoita tarvittaessa palvelun ylläpidolle.

Jos epäilet rikosta, ota yhteyttä poliisiin. Toimintaohjeita voi pyytää myös maksuttoman Help.some-sovelluksen kautta.