Miten surffata turvallisilla vesillä

Miten surffata turvallisilla vesillä


Vastuu lasten netinkäytöstä on ensisijaisesti vanhemmilla

Tietokone on jo lähes jokaisessa taloudessa. Nettiä sillä käyttää kolmannes 0−3-vuotiaista ja kaksi kolmasosaa 4−6-vuotiaista. Lähes kaikki yli 7-vuotiaat saavat surffailla kotikoneella. Jo pienilläkin lapsilla saattaa olla myös netin käytön mahdollistava älypuhelin. 6−12-vuotiaista se on peräti 75 prosentilla.

Internet on lähtökohtaisesti hyvä asia. Toimiihan se informaatiovarastona, kommunikaatiovälineenä, viihdekeskuksena, leikki- ja pelipaikkana, oppimisympäristönä ja julkaisualustana. Maailmanlaajuisesta verkosta löytyy kuitenkin myös lasten silmille sopimatonta materiaalia: pornoa, väkivaltaa, vihaa, ahdistelua ja eläinrääkkäystä.
Tutkimusten mukaan vanhemmat uskovat olevansa melko hyvin perillä siitä, millä sivuilla heidän lapsensa netissä liikkuvat. Pienimmät lapset harvemmin käyttävät nettiä yksin. Yli neljävuotiaista kuitenkin jo lähes puolet käyttää nettiä välillä ilman valvontaa ja lähes 70 prosenttia 7−9-vuotiaista surffailee vailla vanhempien seuraa.

Näin valvot lapsesi nettisurffailua:

  • Tutustu verkkosivuihin, joita lapsesi käyttää.
  • Aseta kohtuulliset ja perustellut säännöt lapsesi tietokoneen käytölle ja keskustele säännöistä lapsesi kanssa. Muista myös valvoa sääntöjen toteutumista.
  • Älä pengo tai valvo salaa. Arvosta lastasi ja käytä valvontakeinoja, jotka ovat hänen tiedossaan.
  • Tee tietokoneesta ja internetin käytöstä perheen yhteinen asia. Keskustele lapsesi kanssa hänen kokemuksistaan internetistä.
  • Kunnioita lapsesi verkossa solmimia ystävyyssuhteita ja ole kiinnostunut lapsesi online-ystävistä samalla tavalla kuin hänen muistakin ystävistään.
  • Kannusta ja auta lastasi löytämään internetistä hyödyllisiä ja hauskoja sivuja, jotka liittyvät hänen harrastuksiinsa, kiinnostuksiinsa ja koulutöihinsä.
  • Ilmoita loukkaavasta aineistosta palveluntarjoajalle ja laittomaksi epäillystä aineistosta Keskusrikospoliisin vihjepalveluun.
  • Toimi itse esimerkillisenä netinkäyttäjänä.

Esto-ohjelmat ja lapsilukko

Tietokoneelle asennettavan lapsilukon eli esto-ohjelman avulla voidaan säädellä lapsen internetin käyttöä ja välttää haitalliseen aineistoon eksymistä.
Helpoiten valvonta onnistuu luomalla lapselle tietokoneeseen oma käyttäjätili. Käyttäjätilissä lapselle tehdään omat hallintaoikeudet, joissa määritellään, mitä tiedostoja, ohjelmia ja www-sivuja voidaan käyttää. Internet-selaimeen tehdään valmiiksi lista sallituista verkkosivuista. Samat suojaukset voidaan tehdä myös pikaviestiohjelmille ja sähköpostille.
Useimmilla internet-operaattoreilla on myös tietoturvapakettinsa osana tarjolla lapsilukko, jonka avulla voidaan seurata lapsen internetin käyttöä ja estää pääsy ei-toivotuille sivuille. Vanhemmat voivat myös itse määritellä, mitkä sivut ovat heidän mielestään sallittuja ja lisätä ne listaan. Lapsilukon saatavuuden voi tarkistaa omalta internet-operaattoriltaan.

Lähteet: DNA:n esikoulu- ja ala-asteikäisten älypuhelimien käyttötutkimus 2014, lapsetjainternet.net, mediakasvatus.fi, mll.fi/vanhempainnetti