Miten ystävystytään netissä

Miten ystävystytään netissä

Netin kautta ujotkin voivat löytää ystäviä. Terve varovaisuus on kuitenkin valttia.

Netti on oiva ystävystymiskanava varsinkin pienellä paikkakunnalla asuvalle, ujolle tai erikoista lajia harrastavalle. Blogeista, keskustelufoorumeilta, chateista ja yhteisöistä löytyy takuuvarmasti samanhenkistä seuraa jokaiselle.

Netti tarjoaa myös vertaistukea. Varsinkin nuoren voi olla vaikea avautua ongelmistaan "tavallisessa" elämässä, mutta netissä nimettömänä ja kasvottomana kipeistäkin asioista puhuminen on helpompaa. Sieltä löytyy aina joku, joka on kokenut saman. Moni myös sanoittaa ongelmiaan mieluummin kirjoittamalla kuin puhumalla.

Netti on loistava ystävystymiskanava senkin vuoksi, että siellä huomio kiinnittyy itse asiaan, ei esimerkiksi toisen ulkonäköön, ikään, puhetapaan tai ihonväriin.

Nettituttavuuksia solmittaessa on kuitenkin syytä muistaa tietty varovaisuus. Koska toisen kasvoja ei näe, ilmeettömyys voi johtaa väärinkäsityksiin. Hymiöillä voi osoittaa tunnetilojaan, mutta ne eivät täysin korvaa kasvokkaista vuorovaikutusta. Netti mahdollistaa myös roolihuijaukset, sillä kasvottomassa kommunikoinnissa ei voi koskaan olla täysin varma siitä, kenen kanssa keskustelee.

Vinkit vanhemmille:

  • Kysele lapsesi nettitutuista samalla tavalla kuin reaalimaailmankin ystävistä. Osoita olevasi heistä kiinnostunut.
  • Juttele lapsesi kanssa siitä, mitä nettitutuille kannattaa itsestä kertoa. Painota, että tosiystävät eivät kysele liian henkilökohtaisia asioita. Kasvokkaiseen tapaamiseen painostaminen, henkilö- ja osoitetietojen kysely tai intiimien valokuvien pyytäminen eivät kuulu aitoon nettiystävyyteen.
  • Käy lapsesi kanssa läpi, millaisia kuvia nettiin kannattaa ladata, millaisia ei.
  • Pyydä lastasi aina kertomaan, jos aikoo tavata nettituttunsa.

Lähde: mll.fi/nuortennetti