Tabletin käyttö aloitetaan jo 1-vuotiaana

Tabletin käyttö aloitetaan jo 1-vuotiaana

Entistä nuoremmat leikkivät tabletilla. Oikein käytettynä tabletti on mainio oppiväline, joka kehittää loogista ja matemaattista ajattelua.

 

Monessa lapsiperheessä taapero ja tabletti on jo tuttu pari. Tutkimusten mukaan jopa 1-vuotiaille saatetaan tarjota tablettia. Lapset ovat uudesta lelustaan innoissaan, voihan kuvaruudun näkymää muuttaa helposti hipaisemalla.

Pienelle lapselle tablettipelaamisesta on hyötyä, jos pelit on suunnattu nimenomaan hänen omalle ikäryhmälleen. Pelit kehittävät esimerkiksi lapsen loogista ja matemaattista ajattelua, sillä vaikkapa television tuijotukseen verrattuna tabletin hipaisu on huomattavasti interaktiivisempaa tekemistä. Tabletin käyttö tuottaa lisäksi iloa ja onnistumisen tunnetta. Joidenkin tutkimusten mukaan tabletti opettaa myös huomion ja tarkkaavaisuuden jakamista sekä kokonaisuuksien hahmottamista.

Taaperollekin voi siis hyvillä mielin antaa tabletin käteen, kunhan huolehtii lapsen ruutuajasta sekä sisällön sopivuudesta. Vastuu pikkulapsen tabletinkäytöstä on aina vanhemmalla. Pelit ovat koukuttavia ja jo pienelle lapselle voi kehittyä addiktio, jos tabletin käyttöaikaa ei rajata. 1−3-vuotiaiden ei tulisi pelata kahtakaan tuntia päivässä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi lapsi, sitä lyhyempi ruutuaika.

Taaperon ei myöskään pitäisi puuhailla tabletilla pitkiä aikoja putkeen. Yhtäjaksoinen tabletin tuijotus voi nimittäin vaikuttaa lapsen vireystilaan. Tabletin ääressä kiukuttelu kielii väsymyksestä ja on merkki siitä, että ruutu on syytä sulkea.

Tabletin parissa vietetty aika on aina myös pois jostain muusta. Lapselle leikin monipuolisuus on tärkeää. Jos kaikki leikki tapahtuu vain ruudulla, mielikuvitus ja luovuus eivät pääse puhkeamaan täyteen kukkaansa.

 

Lapset ja tabletit lukuina:

  • Digitaalisten pelien pelaaminen on yleistynyt selvästi viime vuosina ja pelaaminen aloitetaan yhä nuorempana.
  • Vuonna 2010 vain 4 prosenttia 0−2-vuotiaista pelasi digitaalisia pelejä edes joskus, vuonna 2013 heistä pelasi jo viidennes.
  • Yksivuotiaista pelaa viidesosa ja kaksivuotiaista jo kolmannes.
  • Kaikkein nuorimmat pelaavat digitaalisia pelejä vain kosketusnäytöllisillä laitteilla eli kännykällä tai tabletilla.
  • Digitaalisten pelien pelaaminen yleistyy 3−4 vuoden iässä. Säännöllisimpiä pelaajia ovat yli 5-vuotiaat lapset, joista kolmannes pelaa päivittäin ja kaksi kolmasosaa viikoittain.

Lähteet: Lasten mediabarometri, vauvakirja.fi ja yle.fi