Raportit ja esitykset

DNA julkaisee vuoden aikana puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen. Tulevan tilikauden julkaisupäivät julkistetaan ennen edellisen tilikauden päättymistä.

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA Oyj:n tammi–kesäkuun 2021 puolivuotiskatsauksessa, joka julkaistiin 20.7.2021

DNA:n liiketoiminta on kehittynyt vuoden ensimmäisellä puoliskolla kautta linjan myönteiseen suuntaan. Liikevaihtomme kasvoi 4 % ja oli 476 miljoonaa euroa (457). Myös matkaviestinliikevaihtomme kasvoi 2 % ja oli 281 miljoonaa euroa (275). DNA:n käyttökate kehittyi puolivuotiskaudella hienosti kasvaen 13 % 183 miljoonaan euroon (162), ja liiketulos parani 6 % kohoten 81 miljoonaan euroon (76).

Matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä kasvoi 19 000 liittymällä vertailukaudesta, vaikka prepaid-liittymien määrä samaan aikaan laski. Laskutusliittymien määrä sen sijaan kasvoi 21 000 liittymällä vertailukaudesta. Samalla kasvatimme liittymäkohtaista keskimääräistä liikevaihtoa 1 % 17,0 euroon (16,8). Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 19 000 liittymällä, mikä johtui erityisesti laajakaistayhteyksien määrän kasvusta 32 000 liittymällä.

Olemme DNA:lla havainneet jo noin puolitoista vuotta kestäneen koronapandemian vauhdittaneen datamäärien kasvutrendiä merkittävästi. Kyseessä ei ole vain suomalainen ilmiö, sillä kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin huhtikuussa julkaiseman* raportin perusteella mobiilidatan siirtomäärä kasvoi vuoden 2020 aikana koko maailmassa 38 %. Raportti osoittaa DNA:n asiakkaiden käyttäneen vuonna 2020 eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa, 34,8 gigatavua kuussa. Tammi–kesäkuussa 2021 mobiilidatan käyttö oli noussut jo noin 39,8 gigatavuun kuussa.

Kiihtyvä kasvu mobiilidatan käyttömäärissä osoittaa selvän tarpeen uudelle 5G-teknologialle. Pelkän 4G-verkon avulla kapasiteetin alati kasvavaan tarpeeseen olisi vaikea vastata, mutta 5G-verkon myötä mobiiliverkon kapasiteetti pystytään moninkertaistamaan. DNA:n 5G-verkon rakentaminen on edennyt nopeasti, ja väestöpeitto ensimmäisen vuosipuoliskon päättyessä oli lähes 2,4 miljoonaa ihmistä, eli yli 43 % suomalaisista. 5G-liittymien myynti on jatkunut vahvana, ja DNA:n myydyimpien puhelimien TOP 15 -listalla oli kesäkuussa jo kaksi kolmesta laitteesta 5G-puhelimia.

Ensimmäisen vuosipuoliskon päättyessä yli 95 % DNA:n henkilöstöstä oli edelleen etätöissä. DNA tiedotti 14. kesäkuuta, että sen henkilöstön ei tarvitse palata toimistolle, ja vain harva aikookaan palata. Kyselyiden perusteella noin 70 % henkilöstöstä arvioi työskentelevänsä jatkossa toimistolla vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa. Suurin osa DNA:n henkilöstöstä on suoriutunut työstään jatkuvan etätyön aikana hyvin ja tehokkaasti.
 

Jukka Leinonen
toimitusjohtaja

*) Lähde: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #1 2021. Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa https://tefficient.com/mobile-data-operators-fy-2020/