Raportit ja esitykset

DNA julkaisee vuoden aikana puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen. Tulevan tilikauden julkaisupäivät julkistetaan ennen edellisen tilikauden päättymistä.

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA Oyj:n tammi–maaliskuun 2021 liiketoimintakatsauksessa, joka julkaistiin 4.5.2021

DNA:n liiketoiminta on kehittynyt vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edelleen vakaasti. Liikevaihtomme kääntyi 3 % kasvuun ja oli 236 miljoonaa euroa (230). Myös matkaviestinliikevaihtomme nousi 1 % ja oli 140 miljoonaa euroa (138). DNA:n käyttökate kehittyi ensimmäisen neljänneksen aikana hienosti kasvaen 14 % 93 miljoonaan euroon (82), ja liiketulos parani 7 % kohoten 42 miljoonaan euroon (40).

Matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä laski 7 000 liittymällä vertailukaudesta, mikä johtui jälleen yksinomaan prepaid-liittymien määrän laskusta. Laskutusliittymien määrä sen sijaan kasvoi 22 000 liittymällä vertailukaudesta. Samalla kasvatimme liittymäkohtaista keskimääräistä liikevaihtoa 1,5 % 17,0 euroon (16,7). 

Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 27 000 liittymällä, mikä johtui erityisesti laajakaistayhteyksien määrän kasvusta 40 000 liittymällä. Samalla DNA nousi kiinteiden laajakaistojen markkinaykköseksi asiakasmäärissä mitattuna*. Saavutus on seurausta pitkäjänteisestä työstä, jota DNA:lla on tehty markkinaosuuden kasvattamiseksi ja asiakaskokemuksen parantamiseksi vuosien ajan.

Olemme DNA:lla havainneet jo yli vuoden kestäneen koronapandemian vauhdittaneen datamäärien kasvutrendiä räjähdysmäisesti. Kyseessä ei ole vain suomalainen ilmiö, sillä kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin huhtikuussa julkaiseman raportin perusteella mobiilidatan siirtomäärä kasvoi vuoden 2020 aikana koko maailmassa 38 %. Kyseinen raportti osoittaa DNA:n asiakkaiden käyttävän eniten mobiilidataa liittymää kohti Euroopassa, 34,8 gigatavua kuussa.

Kiihtyvä kasvu mobiilidatan käyttömäärissä osoittaa selvän tarpeen uudelle 5G-teknologialle. Pelkän 4G-verkon avulla kapasiteetin alati kasvavaan tarpeeseen olisi vaikea vastata, mutta 5G-verkon myötä mobiiliverkon kapasiteetti pystytään moninkertaistamaan. DNA:n 5G-verkon rakentaminen on edennyt nopeasti, ja väestöpeitto ensimmäisen vuosineljänneksen päättyessä oli jo yli 2 miljoonaa ihmistä. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy alkoi maaliskuussa rakentaa uutta 5G-verkkoa myös Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa.

5G-liittymien myynti on jatkunut rivakasti, ja DNA:n myydyimpien puhelimien TOP 15 -listalla oli maaliskuussa jo kaksi kolmesta laitteesta 5G-puhelimia. Myös kiinteän DNA Koti 5G -palvelun asennuksia on jatkettu hyvässä tahdissa, ja kiinnostus palvelua kohtaan on kasvanut. 

Ensimmäisen vuosineljänneksen päättyessä yli 95 % DNA:n henkilöstöstä oli edelleen etätöissä. Henkilöstökyselyn perusteella etätyö on jatkunut sujuvana läpi pandemia-ajan, ja DNA on pyrkinyt reagoimaan kaikkiin henkilöstön jaksamista koskeviin huoliin välittömästi.
 

Jukka Leinonen
toimitusjohtaja

*) Lähde: Suurimpien laajakaistapalveluita tarjoavien operaattoreiden osavuosikatsauksissaan Q1/2021 raportoimat liittymämäärät (DNA: 591 000, Elisa 567 000 ja Telia 470 000).