Raportit ja esitykset

DNA julkaisee vuoden aikana puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen. Tulevan tilikauden julkaisupäivät julkistetaan ennen edellisen tilikauden päättymistä.

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA Oyj:n tammi–maaliskuun 2022 liiketoimintakatsauksesa, joka julkaistiin 3.5.2022.

Kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes päättyi aiempaan nähden selvästi muuttuneissa olosuhteissa. Venäjän Ukrainassa aloittama sota on aiheuttanut laajoja epävarmuuksia globaalisti, mikä heijastuu taloudellisiin näkymiin. Samaan aikaan kiihtyvä inflaatio on alkanut syödä kuluttajien ostovoimaa, ja pitkään jatkuneen nollakorkojen ajan arvioidaan tulevan päätökseen. Poikkeuksellinen tilanne sai myös Suomen Pankin heikentämään ennustettaan kuluvan vuoden talouskehityksestä. Tällä kaikella voi olla vaikutuksia DNA:n talousnäkymiin.

Tuoreet talousluvut tammi–maaliskuulta 2022 osoittavat DNA:n liiketoiminnan kehittyneen kaikesta huolimatta vakaasti. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 1 % ja oli 240 miljoonaa euroa (236). DNA:n käyttökate ja liiketulos kuitenkin laskivat hieman vertailukaudesta. Käyttökate laski 1 % ja oli 92 miljoonaa euroa (93), liiketulos laski 5 % ja oli 41 miljoonaa euroa (42). Laskua selittää muun muassa vertailukautta korkeammat myynnin, 5G-rakentamisen ja konsernipalveluiden kustannukset.

Matkaviestinverkon tilaajamäärä kasvoi 5 000 liittymällä vertailukaudesta ja liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi 17,1 euroon (17,0). Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kasvoi 24 000 liittymällä vertailukaudesta ja liittymäkohtainen liikevaihto nousi 16,4 euroon (16,0). Kiinteiden puhepalveluiden ja TV-liittymien määrä laski odotetusti.

5G-mobiililiittymien kysyntä jatkui vahvana ja maaliskuun myydyimmistä puhelinmalleista lähes kaikki olivat 5G-kykyisiä. 5G-tuotteiden kysyntää DNA:lla kasvatti myös laajentuva 5G-verkkomme, jonka väestöpeitto oli vuosineljänneksen päättyessä jo 66 %. 5G:n merkittävä parannus mobiiliyhteyksien nopeuksiin oli selvästi todettavissa Omnitelen tuoreesta mobiiliverkkojen mittauksesta*.  Mitatut latausnopeudet DNA:n verkossa olivat paikoin jopa kymmenkertaistuneet reilussa neljässä vuodessa.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin ilmaantuvuus oli maaliskuun päättyessä hyvin korkealla. Siitä huolimatta rajoituksista on pitkälti jo luovuttu. Valtakunnallisen etätyösuosituksen päättyminen näkyi myös DNA:lla, ja etätyöskentelijöiden osuus laski ensimmäistä kertaa alle 95 prosenttiin kahteen vuoteen. DNA:n henkilöstöllä säilyi kuitenkin vapaus tehdä töitä paikkariippumattomasti, ja tyypillisesti toimistolla on suosituksen päättymisen jälkeenkin käyty vain 0–2 kertaa viikossa. Pandemia-aika on osoittanut työntekijän itsenäisen päätösvallan työn tekotavasta hyvin tulokselliseksi ja työtyytyväisyyttä kasvattavaksi toimintatavaksi. DNA aikookin toisen vuosineljänneksen aikana lisätä ja uudistaa työnteon vapautta entisestään.
 

 

Jussi Tolvanen
CEO

*) Lähde: Omnitelen tutkimus mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksista, 3/2022. Tutkimus toteutettiin 11 alueella, jotka kattoivat 19 eri paikkakuntaa. Nämä olivat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Turku, Raisio, Naantali, Kaarina, Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Jyväskylä, Lahti ja Pori. Mitatut latausnopeudet vaihtelivat alueittain. Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina. Lisäksi tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä. Tutkimus ja lisätiedot: https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69937838