Raportit ja esitykset

DNA julkaisee vuoden aikana puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen. Tulevan tilikauden julkaisupäivät julkistetaan ennen edellisen tilikauden päättymistä.

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA Oyj:n tilinpäätöstiedotteessa 2022, joka julkaistiin 2.2.2023.

Päättynyt vuosi 2022 jää historiaan epävarmuuden aikana suomalaisessa toimintaympäristössä. Venäjän helmikuussa aloittama sota Ukrainassa johti globaaliin epävarmuuteen, mikä heijastui talousnäkymiin myös Suomessa. Nopea inflaatio koko Euroopassa vähensi kuluttajien ostovoimaa myös Suomessa ja yleisimmät lainojen viitekorot jatkoivat vauhdikasta nousuaan loppuvuotta kohti edettäessä. Suomen Pankki arvioi joulukuussa*, että alkuvuodesta 2022 piristynyt Suomen talous tulee luisumaan vuonna 2023 lievään taantumaan, jonka syynä ovat Venäjän hyökkäyssodan kärjistämä energiakriisi ja elinkustannusten nopea nousu.

DNA:n tammi–joulukuun 2022 talousluvut osoittavat liiketoimintamme kehittyneen vakaasti. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 4 % ja oli 997 miljoonaa euroa (956), käyttökate kasvoi 2 % ja oli 364 miljoonaa euroa (359) sekä liiketulos kasvoi 4 % ja oli 160 miljoonaa euroa (154). Poikkeuksellisen nopea inflaatio ja energian hinnan nousu vaikuttivat negatiivisesti DNA:n tulokseen. Energian hinnan ja tukkuhintojen nopeaa kasvua ei voitu täysimääräisesti siirtää DNA:n palveluiden hintoihin. Samaan aikaan DNA on jatkanut merkittäviä investointeja 5G-rakentamiseen, kuituverkkoihin ja siirtojärjestelmiin.

Matkaviestinverkon liittymämäärä kasvoi 51 000 liittymällä edellisvuodesta ja liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi 17,4 euroon (17,1). Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kasvoi 39 000 liittymällä vertailukaudesta ja liittymäkohtainen liikevaihto nousi 16,4 euroon (16,3). Kasvu kiinteän verkon markkinajohtajana on jatkunut ja 5G-palveluiden kysyntä kiihtyi edelleen. Kaikkiaan myytyjä 5G-liittymiä on jo satojatuhansia. DNA:n kymmenestä myydyimmistä puhelinmallista vuonna 2022 oli 5G-puhelimia jo kahdeksan. Kysyntää kasvatti yhä laajentuva nopea 5G-verkkomme, jonka väestöpeitto oli vuoden päättyessä jo 80 %.

Kirkastimme vuoden 2022 aikana strategiaamme, ja sen osana merkittävintä tehtäväämme yhteiskunnassa; yhdistämme tärkeimmät. Laadukkaat yhteydet, toimivat laitteet, niiden helppo käyttöönotto ja käytettävyys, digiosaaminen ja osallisuus digitaalisessa yhteiskunnassa ovat yksityisasiakkaiden ja yritysten mutkattoman arjen perusedellytyksiä. DNA:lla on vastuu verkkoyhteyksien ja -palveluiden tuottamisesta miljoonille ihmisille, ja haluamme hoitaa tehtävämme hyvin. Silloin asiakaskokemuskin pysyy erinomaisena.

Valtakunnallisen etätyösuosituksen päättyminen alkuvuodesta lisäsi DNA:llakin toimistojen käyttöastetta, joka on kuitenkin pysynyt kaukana pandemiaa edeltävästä ajasta. Henkilöstömme voi pääsääntöisesti valita itselleen mieluisan paikan työskentelylle, sillä työnteon vapaus, vastuu ja luottamus ovat pysyvä osa DNA:laista työkulttuuria. Näiden rinnalle on noussut myös työelämän inhimillisyyden merkitys jaksamiselle, mikä oli DNA:n merkittävimpiä henkilöstöteemoja vuoden 2022 aikana. Yksi konkreettisista toimista inhimillisyyden edistämiseksi oli kesäkuussa julkaistu työnantajalupaus, jossa luvataan auttaa jokaista työntekijää elämään inhimillistä ja omanlaista arkea. Me DNA:lla ymmärrämme, että tyytyväisimmät asiakkaat ja parhaat tulokset syntyvät vain, kun henkilöstö voi hyvin. 

 

Jussi Tolvanen
CEO

*) Lähde: Suomen Pankki 16.12.2022: Suomen talous luisuu taantumaan. Saatavilla: https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/tiedotteet/2022/suomen-talous-luisuu-taantumaan/