Raportit ja esitykset

DNA julkaisee vuoden aikana puolivuotiskatsauksen ja tilinpäätöksen. Tulevan tilikauden julkaisupäivät julkistetaan ennen edellisen tilikauden päättymistä.

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA:n liiketoimintakatsauksessa 1-9/2020, 21.10.2020

DNA:n liiketoiminta on kehittynyt edelleen vakaasti myös vuoden 2020 kolmannen neljänneksen aikana. Vaikka liikevaihtomme laski vertailukaudesta 3 prosenttia 233 miljoonaan euroon (240), kasvoi matkaviestinliikevaihtomme 1 prosentin ja oli 138 miljoonaa euroa (136). Lasku kokonaisliikevaihdossa johtui pääasiassa vuodenvaihteessa myydystä antenniverkon maksu-tv liiketoiminnasta sekä pienentyneestä laitemyynnistä, johon koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet heijastuivat jo keväällä. DNA:n vertailukelpoinen käyttökate kehittyi kolmannen neljänneksen aikana myönteisesti ja kasvoi 6 prosenttia 88 miljoonaan euroon (84). Myös vertailukelpoinen liiketulos parani 4 prosenttia ja oli 43 miljoonaa euroa (41).

Matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä laski 2 000 liittymällä vertailukaudesta, mikä johtui yksinomaan prepaid-liittymien määrän laskusta. Laskutusliittymien määrä kasvoi 17 000 liittymällä vertailukaudesta. Samalla kasvatimme liittymäkohtaista keskimääräistä liikevaihtoa vertailukaudesta 1 prosentin 16,7 euroon (16,5). Kiinteän verkon liittymäkanta laski 5 000 liittymällä, mutta laajakaistayhteyksien määrä kasvoi 38 000 liittymällä.

DNA:n rooli nopeiden ja tietoturvallisten yhteyksien mahdollistajana on ollut läpi pandemia-ajan merkittävämpi kuin koskaan. Fyysisten kohtaamisten jäädessä edelleen merkittävästi aiemmasta on videopohjaisten palvelujen hyödyntäminen lisääntynyt. Tämä on näkynyt datamäärien valtavassa kasvussa ja nopeiden yhteyksien aiempaakin suuremmassa tarpeessa. Kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin tuorein raportti kertoikin syyskuussa, että DNA:n asiakkaat käyttävät jälleen koko maailmassa eniten mobiilidataa liittymää kohden. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana liittymäkohtainen datankäyttö nousi poikkeusolojen siivittämänä 33,1 gigatavuun kuukaudessa (25,3).

Mobiilidatan käyttö tulee kiihtymään entisestään 5G:n yleistymisen myötä. 5G-liittymien myynti onkin jatkunut rivakasti, ja DNA:n myydyimpien puhelimien TOP 15 -listalla oli syyskuussa jo neljä 5G-puhelinta. Myös DNA Koti 5G -palvelun asennukset ovat jatkuneet, ja asiakaspalaute palvelun toimivuudesta on ollut kiittävää.

DNA:lla on tehty huomattavan paljon töitä 5G-verkon ripeän laajentamisen eteen. Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellussa aikataulussa koronaviruksen aiheuttamista poikkeustoimista huolimatta, ja se on tarjolla jo yli 1,2 miljoonalle ihmiselle 25 paikkakunnalla. Näiden paikkakuntien lisäksi DNA:n 5G-verkko
yltää paikallisemmalla peitolla jopa 33 muun kunnan alueelle. Vuoden loppuun mennessä DNA tavoittelee yli 1,5 miljoonan väestöpeittoa.

Jälleen kiihtyvä pandemia tekee DNA:n toimintaympäristöstä ja markkinanäkymistä poikkeuksellisia ja vaikeasti ennustettavia. Pandemia hidastanee talouskasvua Suomessakin, millä voi olla kielteisiä vaikutuksia DNA:n palveluiden kysyntään. Toisaalta tietoliikenne- ja viestintäpalvelujen käyttö pysynee edelleen korkealla tasolla.

Kolmannen vuosineljänneksen päättyessä yli 95 % DNA:n henkilöstöstä oli edelleen etätöissä. Pandemiatilanteen etenemistä seurataan jatkuvasti ja toimenpiteistä päätetään vallitsevan tilanteen mukaisesti. Henkilöstökyselyn perusteella etätyö on ollut sujuvaa.

Jukka Leinonen
toimitusjohtaja