Digitalisoituva yhteiskunta | DNA

Digitalisoituva yhteiskunta

Nopeasti digitalisoituvassa maailmassa on tärkeää pitää huolta siitä, että kaikilla on mahdollisuus olla mukana muutoksessa. Siksi haluamme edistää digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa.


Puhe- ja datayhteyksistä on tullut ihmisille ja yhteiskunnalle välttämättömiä: ilman toimivia yhteyksiä on vaikea pärjätä. Tietoliikennetoimialan tuotteet ja palvelut voivat kuitenkin tuntua monimutkaisilta. Lisäksi kaikilla suomalaisilla ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista digitaalisessa yhteiskunnassa pärjäämiseksi. Siksi DNA haluaa omalta osaltaan edistää digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa.

Tavoitteet ja esimerkkejä toimenpiteistämme

DNA pyrkii edistämään digitaalista yhdenvertaisuutta Suomessa. 

Solmimme kumppanuuden SOS-Lapsikylän, HelsinkiMission ja Hope ry:n kanssa digitaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi Suomessa.
Lanseeraamme uusia palveluja, joiden tarkoitus on pitää asiakkaista huolta digitaalisessa maailmassa. Uusimpia tällaisia palveluja ovat muun muassa DNA Kaupan Pop Up, DNA Asennusmestari ja DNA Helppoustakuu.
Teemme yhteistyötä Nordean kanssa senioreiden digiosaamisen tueksi. Ikäihmiset voivat hankkia DNA Kaupoista käyttövalmiin Nordea-mobiilitabletin.
Yritysasiakkaille toimme tarjolle maksuttoman pk-yrittäjien digiakatemian yhdessä Suomen Yrittäjäopiston kanssa.

Auttava puhelin -hyväntekeväisyyskampanja käynnistyy jälleen

Näytä lisää

Ilman älylaitetta nuoret jäävät helposti ulkopuolelle

DNA:n vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan 6–16-vuotiaat lapset eriarvoistuvat digitaalisesti. Näin arvioi yli puolet tutkimukseen osallistuneista suomalaisvanhemmista. Lähes puolet vanhemmista oli myös huomannut, että jos lapsella ei ollut älylaitetta, hän jäi ulkopuoliseksi kaveripiirissään. Tämä korostuu erityisesti 10–16-vuotiaiden lasten ja nuorten keskuudessa.

Haluamme DNA:lla olla mukana torjumassa digitaalista eriarvoistumista yhdessä kumppaneidemme kanssa. Käynnistämme jo toista kertaa hyväntekeväisyyskampanjan, jonka aikana keräämme vanhoja puhelimia kierrätykseen kaikissa myymälöissämme ympäri Suomea. Lahjoitamme jokaisesta kampanja-aikana kerätystä, kierrätettäväksi jätetystä puhelimesta kymmenen euroa lyhentämättömänä Hope ry:lle.

Hyväntekeväisyyskampanjasta saaduilla varoilla Hope ry hankkii vähävaraisten tai kriisin kokeneiden perheiden lapsille ja nuorille älypuhelimia, liittymiä, tietokoneita ja tabletteja. Lahjoitussumma riippuu kierrätykseen tulevien puhelimien määrästä, ja potti kasvaa aina 40 000 euroon asti. Lahjoitussumma voi siis olla enintään 40 000 euroa.

Vuonna 2018 ensimmäisen kerran käyntiin polkaistu DNA:n Auttava puhelin -kampanja sai suomalaiset liikkeelle ja onnistui yli odotusten. Siksi päätimme järjestää keräyksen tänä vuonna uudestaan.

Tuemme Hope ry:n työtä vähävaraisten perheiden hyväksi, ja pääyhteistyökumppanina teemme Hope ry:n kanssa jatkuvaa yhteistyötä. Lahjoittamme yhdistykselle säännöllisesti uusia älypuhelimia. Hope jakaa puhelimet eteenpäin niille asiakasperheilleen, jotka tarvitsevat puhelinta arjessa selviytymiseen, mutta joilla ei ole itsellään taloudellista mahdollisuutta ostaa laitetta.

”DNA:n kanssa tehtävän yhteistyön myötä olemme päässeet tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuksia pitää yhteyttä kavereihin, perheeseen sekä myös esimerkiksi harrastusporukoihin”, kertoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.  

Huolehdimme vanhan puhelimesi kierrätyksestä

Kierrätämme vanhat puhelimet aina ympäristöystävällisesti ja tietoturvallisesti, tulevatpa ne kierrätettäväksi hyväntekeväisyystarkoituksessa auttavina puhelimina tai silloin kun asiakas haluaa uutta laitetta ostaessaan jättää vanhan kierrätykseen.

Suomalaiset uusivat puhelimiaan nopealla tahdilla, joten vanhojen laitteiden kierrätys on tärkeää. Me DNA:lla teemme yhteistyötä parhaiden kumppaneiden kanssa, ja meille kierrätykseen tulevat laitteet kierrätetään ehdottoman turvallisesti ja tehokkaasti.

Älypuhelimissa on paljon materiaalia, joka voidaan ottaa uusiokäyttöön. Väärin hävitettyinä älypuhelin sen sijaan on haitallinen ympäristölle, ja omistajalleen tietoturvariski. Puhelimien kierrätys vähentää kasvihuonekaasupäästöjä: yhden matkapuhelimen kierrätyksellä DNA:n kautta voidaan säästää arviolta noin 40 kg hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa autolla.

CASE: Nordea ja DNA tarjoavat digiosaamisen tukea senioreille

Näytä lisää

Toimme yhdessä Nordean kanssa tarjolle erityisesti senioreille suunnatun heti käyttövalmiin Nordea-mobiilitabletin. Pilottivaiheen ilahtuneen palautteen ja kasvaneen kysynnän seurauksena käyttövalmis Nordea-mobiilitabletti laajennettiin sittemmin koko Suomen kattavaksi palveluksi.

Nordea-tabletissa on pankkipalvelut valmiiksi asennettuna, ja sen käyttöönotossa tarjotaan neuvontaa ja opastusta kaikissa DNA Kaupoissa ja Nordean toimipaikoissa. Normaalihintaa edullisempi paketti sisältää palveluiden käyttöön soveltuvan tabletin sekä liittymän, jolla asiointipalveluiden käyttö sujuu missä tahansa. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti niille asiakkaille, joilla ei ole vielä älylaitetta käytössään.

”Haluamme tukea ikäihmisiä ensimmäisen oman mobiililaitteen tai älypuhelimen käyttöön ottamisessa. Kun alussa on tarjolla riittävästi neuvoja kädestä pitäen, lähtee käyttö yleensä sujumaan hienosti. Digipalvelut tulevat osaksi arkea, kun ne koetaan helpoiksi ja turvallisiksi”, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Asiakas voi hankkia mobiilitabletin Nordean antamalla lipukkeella DNA Kaupoista ympäri Suomen. Lipukkeen saa Nordean toimipisteistä tai 24/7-asiakaspalvelusta.
 

CASE: DNA:n tutkimus: Ilman älylaitetta nuoret jäävät helposti ulkopuolelle

Näytä lisää

DNA:n vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan 6–16-vuotiaat lapset eriarvoistuvat digitaalisesti. Näin arvioi yli puolet tutkimukseen osallistuneista suomalaisvanhemmista. Lähes puolet vanhemmista oli myös huomannut, että jos lapsella ei ollut älylaitetta, hän jäi ulkopuoliseksi kaveripiirissään. Tämä korostuu erityisesti 10–16-vuotiaiden lasten ja nuorten keskuudessa.

Tuemme Hope ry:n työtä vähävaraisten perheiden hyväksi, koska haluamme puuttua tähän ongelmaan. Pääyhteistyökumppanina teemme Hope ry:n kanssa jatkuvaa yhteistyötä. Lahjoittamme yhdistykselle säännöllisesti lajitelman erilaisia älypuhelimia, jotka Hope jakaa sellaisille lapsille ja nuorille, joiden perheillä ei ole varaa vastaaviin hankintoihin.

”DNA:n kanssa tehtävän yhteistyön myötä olemme päässeet tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuksia pitää yhteyttä kavereihin, perheeseen sekä myös esimerkiksi harrastusporukoihin”, kertoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.  
 

CASE: Huolehdimme vanhan puhelimesi kierrätyksestä

Näytä lisää

Suomalaiset uusivat puhelimiaan nopealla tahdilla, joten vanhojen laitteiden kierrätys on tärkeää. Kierrätyksessä täytyy huomioida sekä tietoturvallisuus että ympäristöystävällisyys. Matkapuhelimissa on paljon materiaalia, joka voidaan ottaa uusiokäyttöön.

Puhelimien kierrätys vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä. Yhden matkapuhelimen kierrätyksellä DNA:n kautta voidaan säästää arviolta noin 40 kg hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa autolla.

CASE: Yrittäjän digiakatemia auttaa pienyrittäjiä kohentamaan taitojaan

Näytä lisää

Yrittäjän digiakatemia on maksuton ja kaikille pienyrityksille avoin verkkokurssi, jonka DNA järjestää yhteistyössä Suomen Yrittäjäopiston kanssa. Kurssi tukee pienyrittäjien digiosaamista nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Kurssilla käydään läpi yrittäjän kannalta olennaiset asiat tietoturvasta, some-markkinoinnista, elämää helpottavista pilvityökaluista ja tärkeistä laitteista. 

Kurssin opettajina toimivat DNA:n yritysasiakkaiden tietoturvapalveluista vastaava Ville Hapuoja, viestintäkonsultti ja markkinointiviestintätoimisto Netprofilen toinen perustaja Christina Forsgård, YouTuben Tekniikkaluola-kanavaltaan tuttu yrittäjä Karri Suonperä sekä Suomen Yrittäjäopiston Lauri Kivelä. 

Verkkokurssin voi suorittaa juuri silloin, kun se yrittäjän arkeen parhaiten sopii. Työvälineeksi tarvitaan vain älypuhelin tai tietokone. 
Tutustu Yrittäjän digiakatemiaan: https://www.dna.fi/yrityksille/yrittajille/digiakatemia