Puhelimen kierrätys on aina ekoteko

 

Miksi laitteiden kierrätys on tärkeää?

Puhelinten kierrättäminen on fiksua niin ympäristön kuin ihmisoikeuksien kannalta. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä. 

Lisäksi valitettavasti puhelimien raakamateriaalien kerääminen toimii monessa maassa osittain lapsityöllä. Suhtaudumme DNA:lla vakavuudella toimitusketjun valvontaan, ja teemme töitä taataksemme vastuulliset toimintatavat myös yhdessä Telenorin kanssa.

 

DNA:n tekemän tutkimuksen mukaan yhtiön kautta kierrätykseen menevien päätelaitteiden voidaan arvioida tuottavan vuositasolla jopa 1 000 tonnin (CO2) päästövähennykset. Tämä vastaa lähes 5,5 miljoonan kilometrin ajoa keskimääräisellä bensiinikäyttöisellä henkilöautolla. Lisäksi päätelaitteista saadaan arvokkaaseen kiertoon metalleja, sillä älypuhelinten ja tietokoneiden akuissa ja näytöissä käytetään muun muassa kultaa, platinaa, hopeaa ja kuparia.

Tiesitkö, että sinunkin taskussasi on tällä hetkellä noin 0,034 grammaa kultaa, 16 grammaa kuparia ja 0,3 grammaa hopeaa, jopa vähän platinaa?

On tärkeää, ettei laitteiden sisältämiä haitallisia alkuaineita pääse luontoon. Siksi matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa ei koskaan saa heittää luontoon tai sekajätteeseen.

Laitteiden kierrätys DNA kautta on helppoa

Päätelaitteen voi tuoda koska tahansa DNA Kauppaan kierrätettäväksi. Annamme puhelimista, tableteista ja valikoiduista älykelloista hyvityksen vaihdossa uuteen.

Kierrättäminen tapahtuu vastuullisesti ja tietoturvallisesti. Kaikki DNA:lle kierrätettäväksi tai vaihdossa tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Laitteista poistetaan niissä mahdollisesti vielä olevat asiakkaan tiedot niin, että tietoja ei voida enää palauttaa. Lisäksi arvokkaat raaka-aineet otetaan talteen. Kaikki päätelaitteet kierretään Fonebank -palvelun kautta.


DNA:n kautta kierrätettiin 26 400 päätelaitetta vuonna 2021. Määrä kasvoi 23 % viime vuodesta, joka on erinomainen osoitus kuluttajien lisääntyvästä kiinnostuksesta kierrätykseen.

Lue lisää päätelaitteiden kierrätyksestä ja vaihtohyvityksestä täältä.

Kierrätämme tarkkaan myös omat jätteemme

Meille on tärkeää, että asiakkaamme kierrättävät laitteensa, mutta samalla teemme tarkkaa kierrätystä sisäisesti. Merkittävimmät jätemäärät DNA:lta syntyvät, kun verkkoa uudistetaan.

Pyrkiessämme eroon vanhenevasta ja energiasyöpöstä teknologiasta meille syntyy muun muassa seuraavaa jätejakeita:

  • kaapelit (kupari, kuitu, virta)
  • sähkö- ja elektroniikkaromu
  • lyijyakut
  • akut ja paristot
  • metallit (mm. pelti, lajittelematon teräs, sekalaiset rautametallit)
  • puhelinpylväät (myös kreosootillä ja suolapaineella kyllästetyt)
  • tukiasematelineet

Suunnitetelemme kaikki työmme tarkasti verkonrakennuskumppaneiden kanssa. DNA seuraa myös tarkasti kierrätyspisteiden astioiden täyttymistä ja suunnittelee jätteiden jättömatkat energiatehokkaiksi. Näin säästämme niin kuskien ajokilometrejä, kuin turhia päästöjä.

DNA:n toimistoissa sekä DNA Kaupoissa kierrätetään asianmukaisesti kaikki syntyvä jäte biojätteestä tietoturvapaperiin. Jätteiden määrät laskivat korona-aikana, jolloin suurin osa DNA:laiststa teki työnsä kotoa. Vuoden 2022 syksyllä DNA tuleekin osallistamaan työntekijöitänsä niin santoihin Puts Plank -päiviin, jonka aikana toimistot siivotaan.