Puhelimen kierrätys on aina ekoteko
Miksi laitteiden kierrätys on tärkeää?
Puhelinten kierrättäminen on fiksua niin ympäristön kuin ihmisoikeuksien kannalta. Kiertotalouden näkökulmasta on tärkeää, että puhelimet saavat mahdollisimman pitkän käyttöiän. Tämän lisäksi kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä.
Lisäksi valitettavasti puhelimien raakamateriaalien kerääminen toimii monessa maassa osittain lapsityöllä. Suhtaudumme DNA:lla vakavuudella toimitusketjun valvontaan, ja teemme töitä taataksemme vastuulliset toimintatavat myös yhdessä Telenorin kanssa.
DNA:n tekemän tutkimuksen mukaan yhtiön kautta kierrätykseen menevien päätelaitteiden voidaan arvioida tuottavan vuositasolla jopa 1 000 tonnin (CO2) päästövähennykset. Tämä vastaa lähes 5,5 miljoonan kilometrin ajoa keskimääräisellä bensiinikäyttöisellä henkilöautolla. Lisäksi päätelaitteista voidaan saada asianmukaisilla kierrätysmenettelyillä arvokkaaseen kiertoon metalleja, sillä älypuhelinten ja tietokoneiden akuissa ja näytöissä käytetään muun muassa kultaa, platinaa, hopeaa ja kuparia.
Kiertotalouden lisääminen on yksi ilmastotyömme merkittävimmistä teemoista. Tavoitteenamme on vuoteen 2030 mennessä kasvattaa kierrätykseen saatujen puhelinten määrä 30 prosenttiin (suhteessa kuluneen vuoden myytyihin uusiin puhelimiin).
Tiesitkö, että sinunkin taskussasi on tällä hetkellä noin 0,034 grammaa kultaa, 16 grammaa kuparia ja 0,3 grammaa hopeaa, jopa vähän platinaa?
On tärkeää, ettei laitteiden sisältämiä haitallisia alkuaineita pääse luontoon. Siksi matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa ei koskaan saa heittää luontoon tai sekajätteeseen.
Laitteiden kierrätys DNA:n kautta on helppoa
DNA:lle ottaa vastaan kaikkia myymiään tietotekniikkalaitteita, kuten puhelimia ja modeemeja, kierrätykseen ja huolehdimme niiden asianmukaisesta käsittelystä kumppanimme kanssa. Päätelaitteen voi tuoda koska tahansa DNA Kauppaan kierrätettäväksi. Annetuista puhelimista, tableteista ja valikoiduista älykelloista voi myös saada hyvityksen vaihdossa uuteen.
Päätelaitteiden kierrättäminen tapahtuu vastuullisesti ja tietoturvallisesti. Kaikki DNA:lle kierrätettäväksi tai vaihdossa tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Laitteista poistetaan niissä mahdollisesti vielä olevat asiakkaan tiedot niin, että tietoja ei voida enää palauttaa. Kaikki mobiilipäätelaitteet kierretään Fonebank -palvelun kautta. Pääset lukemaan lisää DNA Vaihtohyvitys -palvelustamme täältä.
DNA:n kautta kierrätettiin noin 20 000 päätelaitetta vuonna 2023
Käytettyjen puhelinten verkkokauppamme, Vaihtokapula
DNA on jo pitkään auttanut asiakkaitaan kierrättämään puhelimia ja tarjonnut käytetyistä puhelimista vaihtohyvitystä. DNA Vaihtohyvitys -palvelua kehitetään myös jatkuvasti lisää asiakkaiden toiveita kuunnellen.
Perustimme vuoden 2023 tammikkussa käytettyjen puhelinten nettikaupan, Vaihtokapulan, jonka myötä aloitimme myös käytettyjen puhelinten myynnin. Vaihtokapulan tavoitteena on kiihdyttää älypuhelinten kiertotaloutta tekemällä käytetyn puhelimen ostamisesta helppoa ja turvallista.
Elektroniikkaromu on maailman eniten kasvava jätevirta. Lisäksi kännykät sisältävät paljon arvokkaita jalometalleja, joiden louhimisen hiilijalanjälki on merkittävä. Kiertotalouden näkökulmasta onkin erityisen tärkeää, että puhelimet saavat mahdollisimman pitkän käyttöiän. Tutustu Vaihtokapulaan.
DNA Palvelulaite yritysasiakkaillemme mahdollistaa laitteiden vaivattoman kierrätyksen
DNA Palvelulaite eli DaaS (Device as a Service) huolehdimme laitteiden toimittamisen lisäksi niiden elinkaaripalveluista samassa paketissa. DNA Palvelulaite voi olla yritykselle hyvä ratkaisu myös vastuullisuusnäkökulmasta, kun sopimuskauden lopuksi palvelulaitteet kierrätetään sekä tietoturvallisesti että ympäristöystävällisesti DNA:n toimesta. Lue lisää palvelusta täältä.
Kierrätämme tarkkaan myös omat jätteemme
Meille on tärkeää, että asiakkaamme kierrättävät laitteensa, mutta samalla teemme tarkkaa kierrätystä sisäisesti. Merkittävimmät jätemäärät DNA:lta syntyvät, kun verkkoa uudistetaan.
Pyrkiessämme eroon vanhenevasta ja energiasyöpöstä teknologiasta meille syntyy muun muassa seuraavaa jätejakeita:
- kaapelit (kupari, kuitu, virta)
- sähkö- ja elektroniikkaromu
- lyijyakut
- akut ja paristot
- metallit (mm. pelti, lajittelematon teräs, sekalaiset rautametallit)
- puhelinpylväät (myös kreosootillä ja suolapaineella kyllästetyt)
- tukiasematelineet
Suunnittelemme kaikki työmme tarkasti verkonrakennuskumppaneiden kanssa. DNA seuraa myös tarkasti kierrätyspisteiden astioiden täyttymistä ja suunnittelee jätteiden jättömatkat energiatehokkaiksi. Näin säästämme niin kuskien ajokilometrejä, kuin turhia päästöjä. Myös DNA:n toimistoissa sekä DNA Kaupoissa kierrätetään asianmukaisesti kaikki syntyvä jäte biojätteestä tietoturvapaperiin. Jätteiden määrät laskivat korona-aikana, jolloin suurin osa DNA:laiststa teki työnsä kotoa.