Näin torjut tietojesi kalastelijat

Henkilökohtaisia tietoja ja rahaa yritetään verkossa ja puhelimitse huijata lukuisilla tavoilla. Rikolliset keksivät jatkuvasti uusia ja entistä vaikeammin havaittavia huijauksia, joista osa kohdistuu suureen vastaanottajajoukkoon, kun taas osa on räätälöity juuri tietylle uhrille. 

Voit suojautua tietojesi kalastelijoilta noudattamalla seuraavia perusperiaatteita: 

  • Käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia, henkilötietoja kuten mitään muutakaan henkilökohtaisia tietoja ei pidä luovuttaa  kenenkään muun käyttöön. Tarvitset näitä tietoja tunnistautessasi tai kirjautuessasi eri palveluihin, mutta kenelläkään ei ole asiallista syytä pyytää niitä tietoonsa. 
  • Operaattorisi, pankkisi ja muut palveluntarjoajasi eivät kysele tietojasi ja tunnuksiasi puhelimessa tai sähköpostilla, vaan niiden kyselyiden takana on huijari.
  • Huijarit haluavat säikäyttää sinut tai saada sinut pois tolaltasi, jotta olisit altis lankeamaan huijaukseen. Sen vuoksi huijausyrityksissä kerrotaan kiireestä, vaarasta tai jostain epätodellisen hyvästä: joku asia pitää hoitaa nyt heti, jotta et menetä käyttöoikeutta tilillesi tai jotain muuta hyvin tärkeää. Mahdolllisesti sinulle väitetään, että osallistumalla pyydettyyn helppoon tehtävään, tulet saamaan suuren rahapalkkion. 

Tietojenkalastelijat voivat lähestyä puhelimella, sähköpostilla, tekstiviestillä ja netissä vastaantulevien arvonta- ja muiden lomakkeiden kautta.

Viime aikoina on havaittu jälleen uudenlaisia huijausyrityksiä eri toimijoiden nimissä. Käyttäjiä pyritään esimerkiksi sähköpostin, viestien tai puheluiden avulla houkuttelemaan tilausansaan tai paljastamaan tiettyjen palveluidensa salasanat. Huijausyrityksiä liikkuu valitettavasti myös DNA:n nimissä.    

Pelkästään joulukuun 2020 aikana estimme verkossamme yli

700 000

huijauspuhelua, jotka tulivat ulkomailta mutta jotka oli naamioitu näyttämään suomalaisilta numeroilta.

Vinkit tietosuojasi tueksi                                                                                                   

Vinkkejä huijauksilta suojautumiseksi

Tästä artikkelistamme löydät ohjeita tietojenkalasteluyritysten tunnistamiseen ja välttämiseen.

Elämä on tietoturvallisia yhteyksiä

Julkaisemme jatkuvasti kuvakaappauksia uusimmista huijausyrityksistä ja vinkkejä nettiturvallisuudesta huolehtimiseksi. 

Peukalosäännöt laitteiden ja palveluiden tietoturvaan

Oma tietoturva paranee paljon, kun pidät jokaisessa palvelussa eri salasanaa ja teet ohjelmistopäivitykset viipymättä. 

Avuksi huijauksen uhriksi joutuneelle

Jos huijari sai tietojasi, niin nämä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet auttavat sinut eteenpäin.