ASIAKKAIDEMME TIETOSUOJA ON TOIMINTAMME PERUSEDELLYTYS
 

Näin torjut tietojesi kalastelijat

Henkilökohtaisia tietoja ja rahaa yritetään verkossa ja puhelimitse huijata lukuisilla tavoilla. Rikolliset keksivät jatkuvasti uusia ja entistä vaikeammin havaittavia huijauksia, joista osa kohdistuu suureen vastaanottajajoukkoon, kun taas osa on räätälöity juuri tietylle uhrille. 

Voit suojautua tietojesi kalastelijoilta noudattamalla seuraavia perusperiaatteita: 

  • Käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia, henkilötietoja kuten mitään muutakaan henkilökohtaisia tietoja ei pidä luovuttaa kenenkään muun käyttöön. Tarvitset näitä tietoja tunnistautessasi tai kirjautuessasi eri palveluihin, mutta kenelläkään ei ole asiallista syytä pyytää niitä tietoonsa. 
  • Operaattorisi, pankkisi ja muut palveluntarjoajasi eivät kysele tietojasi ja tunnuksiasi puhelimessa tai sähköpostilla, vaan niiden kyselyiden takana on huijari.
  • Huijarit haluavat säikäyttää sinut tai saada sinut pois tolaltasi, jotta olisit altis lankeamaan huijaukseen. Sen vuoksi huijausyrityksissä kerrotaan kiireestä, vaarasta tai jostain epätodellisen hyvästä: joku asia pitää hoitaa nyt heti, jotta et menetä käyttöoikeutta tilillesi tai jotain muuta hyvin tärkeää. Mahdolllisesti sinulle väitetään, että osallistumalla pyydettyyn helppoon tehtävään, tulet saamaan suuren rahapalkkion.

Tietojenkalastelijat voivat lähestyä puhelimella, sähköpostilla, tekstiviestillä ja netissä vastaantulevien arvonta- ja muiden lomakkeiden kautta.

Pelkästään joulukuun 2020 aikana estimme verkossamme yli

700 000

huijauspuhelua, jotka tulivat ulkomailta mutta jotka oli naamioitu näyttämään suomalaisilta numeroilta.

Vinkit tietosuojasi tueksi ja tietoturvasi parantamiseksi

Avuksi puhelimen ja netin huijausyrityksiin

Tästä artikkelistamme löydät ohjeita tietojenkalasteluyritysten tunnistamiseen ja välttämiseen

Avuksi laitteiden tietoturvasta huolehtimiseen

Parannat omaa ja laitteidesi tietoturvaa paljon, kun teet ohjelmistopäivitykset viipymättä ja käytät jokaisessa palvelussa vahvaa ja ainutkertaista salasanaa. 

Avuksi huijauksen uhriksi joutuneelle

Traficomin (ent. Viestintävirasto) Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet avuksi siihen tilanteeseen, että huijari sai tietojasi.