Näin torjut huijausyritykset

Palveluiden siirryttyä yhä enemmän digitaalisiksi hyvien tietoturvataitojen ja -palveluiden merkitys korostuu – tällöin myös riski altistua erilaisille huijausyrityksille ja haittaohjelmille vähenee.

 

Voit suojautua tietojesi kalastelijoilta noudattamalla seuraavia perusperiaatteita

  • Ole erittäin varovainen ja harkitsevainen viesteihin liitettyjen linkkien suhteen. Linkit voivat sisältää haittaohjelmia, jotka voivat esimerkiksi varastaa laitteesta tietoa tai ladata siihen sisältöä, mikäli haittaohjelma pääsee asentumaan laitteeseen.

  • Älä lataa laitteeseesi mitään mistään muualta kuin virallisesta sovelluskaupasta. Sielläkin on syytä selvittää ensin ladattavan sovelluksen hinnoittelu ja käyttöehdot. Pidä sovelluksesi päivitettynä.

  • Käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia, henkilötietoja kuten mitään muutakaan henkilökohtaisia tietoja ei pidä luovuttaa  kenenkään muun käyttöön. Tarvitset näitä tietoja tunnistautessasi tai kirjautuessasi eri palveluihin, mutta kenelläkään ei ole asiallista syytä pyytää niitä tietoonsa. 

  • Operaattorisi, pankkisi ja muut palveluntarjoajasi eivät kysele tietojasi ja tunnuksiasi puhelimessa tai sähköpostilla. Niiden kyselyiden takana on huijari.

  • Huijarit haluavat säikäyttää sinut tai saada sinut pois tolaltasi, jotta olisit altis lankeamaan huijaukseen. Sen vuoksi huijausyrityksissä kerrotaan kiireestä, vaarasta tai jostain epätodellisen hyvästä. Sinulle voidaan väittää, että joku asia pitää hoitaa nyt heti, tai muuten menetät jotain tärkeää, kuten verkkopankkisi tai sähköpostisi käyttöoikeuden, huomattavan palkinnon tai suuren määrän rahaa.  

Puhelimesta on tullut virtuaalinen ovikello. Merkkiääni pääsee keskeyttämään oman toiminnan – missä ja milloin tahansa. Soittaja tai viestin lähettäjä voi pyytää tilanteeseen täysin valmistautumatonta vastaajaa asentamaan kiireellä sovelluksen laitteeseen. Halu ymmärtää soittajaa ja toimia kehotuksen mukaan on inhimillinen.
Ilkka Tuominen, DNA:n petostentorjuntapäällikkö.

 

Esimerkkejä huijausviesteistä

Alla löydät esimerkkejä huijausviesteistä. Näissä viesteissä tekeydytään tunnetun yrityksen edustajaksi ja painostetaan kiireellisiin toimenpiteisiin sillä uhalla, että muussa tapauksessa menetät pääsyn tärkeälle tilillesi. Muista myös, että puheluiden avulla voidaan houkutella tilausansaan tai paljastamaan tiettyjen palveluidensa salasanat. 

Huijarit pyrkivät olemaan sinua askeleen edellä. Jos oletat vasta olevasi tunnistautumassa palveluun, käyttää huijari samanaikaisesti taustalla tunnuksiasi pankkikirjautumiseen.
 

Sähköposti jäädytetään

Huijari toivoo uhrin klikkaavan vahvistuspainiketta ja antavan ne omat tiedot, joita avautuvassa näkymässä pyydetään. Linkin klikkaaminen voi myös ladata omalle laitteelle haittaohjelman.

Sähköpostilaatikko on täynnä

Viestissä kerrotaan sähköpostilaatikon tulleen täyteen ja luodaan aikapainetta.

Tekstiviestihuijaus

Tekstiviestihuijaus, jossa iloisen yllätyksen halutaan saavan vastaanottaja niin pois tolaltaan, että mukana olevaa tietojenkalastelu- tai haittaohjelmalinkkiä tulisi klikattua. 

Pakettitoimitus

Pakettitoimituksien nimiin kätketty huijausviesti on yleistyvä. Huijari yrittää eiintyä luotettavan toimijan nimissä ja sitä kautta kalastella tietoja tai asentaa haittaohjelmia laitteeseen.

Estämme verkossamme kuukausittain yli

700 000

huijauspuhelua. Ne tulevat ulkomailta mutta on naamioitu näyttämään suomalaisilta numeroilta. 

 

Lisää vinkkiartikkeleitamme tietojesi suojaksi

Näin tunnistat onko puhelimessasi virus

Lue miten puhelinviruksen voi tunnistaa, mitä tälle tulisi tehdä ja kuinka näiltä voi välttyä paremmin jatkossa.  

Mikä on tietosuojan ja tietoturvan ero?

Tietosuoja on tärkeä perusoikeus. Tietoturvalla tarkoitetaan ratkaisuja, joilla suojataan järjestelmät, palvelut ja tietoliikenne.

Pelottaako puhelimeen vastaaminen huijareiden vuoksi?

Näin varaudut huijauspuheluihin ja -viesteihin.

Ota tietoturva haltuun

DNA Digiturva

DNA Digiturva suojaa samanaikaisesti niin laitteet, henkilötiedot, salasanat kuin nettiselailunkin – torju tietoturvauhat yhdellä palvelulla.

Tietoturvapalvelut liiketoiminnan suojaksi

Asiantuntijamme auttavat sinua löytämään oikeat tietoturvapalvelut turvaamaan liiketoimintasi nyt ja tulevaisuudessa.

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet

Jos huijari sai tietosi, niin Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet auttavat sinut eteenpäin.