DNA:n tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet
DNA haluaa varmistaa strategian ja arvojen mukaisen tekoälyn käytön ja kehityksen kaikkialla organisaatiossa. Tähän tarkoitukseen on luotu tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet.
Tekoäly tuo hyötyä asiakkaille
DNA haluaa hyödyntää tehokkaasti reaaliaikaista, rikasta asiakas-, verkko- ja käyttäytymisdataa läpi kanavien ja liiketoimintojen, jotta se pystyy tarjoamaan asiakkailleen niin henkilökohtaisen ja asiantuntevan palvelun kuin mahdollista. Asiakkaalla pitää kuitenkin aina olla vapaus valita, haluaako hän asioida tekoälyn vai ihmisen kanssa. Tämän lisäksi DNA pyrkii tehostamaan operatiivista toimintaansa tekoälyn avulla.
Esimerkkejä siitä, miten DNA tulee tekoälyä hyödyntämään, on monia. Tekoälyn avulla DNA:n asiakaspalvelussa työskentelevä henkilöstö osaa tarjota yksittäiselle asiakkaalle sopivia ratkaisuja eikä aikaa tarvitse käyttää niin paljon asiakastarpeen ja tilanteen selvitystyöhön. Tämä on mielekkäämpää asiakkaalle, mutta myös palvelutyötä tekevälle henkilöstölle, koska he pystyvät tarjoamaan asiakkaan arvostamia ratkaisuja nopeammin ja tehokkaammin. Samoin tekoälyn avulla tehtyjä suosituksia voidaan kohdentaa asiakkaille heidän kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti digitaalisissa palveluissa.
Mitä tekoälyllä tarkoitetaan?
Tekoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Yleisen määritelmän mukaan heikko tekoäly viittaa koneeseen, joka käyttää ohjelmistoa joidenkin sellaisten ongelmien tutkimiseen tai ratkaisemiseen, jotka eivät käsitä ihmisen kognitiivisia kykyjä kaikessa laajuudessaan. Koneoppiminen on tekoälyn osa-alue, jonka tarkoituksena on saada ohjelmisto toimimaan entistä paremmin pohjatiedon ja mahdollisen käyttäjän toiminnan perusteella. Koneoppimisessa ohjelmistolle ei ole välttämättä määritetty toimintamenetelmää (algoritmia) jokaista tilannetta varten, vaan kone oppii itsenäisesti päätymään haluttuun lopputulokseen.
Ohjelmistorobotti käyttää erilaisia tietojärjestelmiä samoin kuin normaali käyttäjä (ihminen) tekisi. Sen avulla pystytään automatisoimaan erilaisia rutiiniprosesseja tietotyössä. Botti on lyhenne sanasta robotti ja tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka osaa toimia itsenäisesti sille määriteltyjen toimintaohjeiden puitteissa.
DNA:n tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet:
Ihminen on ohjaksissa
Ihminen asettaa reunaehdot tekoälyn hyödyntämiselle ja sen tekemille päätöksille.
Ihmisen tulee kyetä seuraamaan ja kontrolloimaan tekoälyn toimintaa DNA:lla.
Tekoäly on ihmisen supervoima
Tarjoamme näin parempaa palvelua asiakkaille ja toimimme tehokkaammin.
Koneella ja ihmisellä on samat säännöt
DNA on yhtiönä vastuussa tekoälyn tekemistä päätöksistä ja mahdollisista virheistä.