Lapset ja nuoret netissä
Lapsilla on oikeus turvalliseen nettiin
Verkkomaailma on lapsille ja nuorille erottamaton osa elämää - samoin kuin aikuisillekin. Lapsilla ja nuorilla on yhtälailla oikeus olla osa digitaalista yhteiskuntaa ja pitää yhteyttä ystäviin netin kautta.
Netin turvallista käyttöä ja medialukutaitoa on syytä opetella yhdessä vanhemman kanssa myös silloin, kun tekninen osaaminen tuntuu olevan lapsella paremmin hallussa kuin aikuisella.
Vinkkejä turvalliseen puhelimen ja netin käyttöön
1. Puhukaa avoimesti
Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimen, on tärkeää sopia yhdessä puhelimen ja etenkin netin käytön pelisäännöistä. Lapselle kannattaa esimerkiksi kertoa, että vieraiden ihmisten kanssa ei saa alkaa juttusille verkossa ja omaa nimeä, kuvaa tai osoitetta ei saa antaa kenellekään.
- Sopikaa myös siitä, mitä sovelluksia puhelimeen asennetaan, ja tallentakaa lapselle sopivat sivut nettiselaimen suosikkilistalle.
- Rohkaise lasta kertomaan, jos jokin netissä vastaan tullut asia on jäänyt painamaan mieltä. Näin voit auttaa lasta ymmärtämään ja käsittelemään häntä hämmentäviä asioita. Jos netissä on tullut mokattua, älä syyllistä vaan kiitä rohkeudesta ottaa asia esille.
- Älä toimi lapsen selän takana, esimerkiksi paikantamalla lasta sovelluksen avulla tämän tietämättä. Sopikaa paikannuksesta yhdessä.
- Keskustele lapsen kanssa myös siitä, miksi netin ja älypuhelimen käyttöä on fiksua rajoittaa ja jättää aikaa myös leikille, ystäville ja perheelle.
2. Tutustukaa yhdessä
Opetelkaa yhdessä käyttämään erilaisia sovelluksia ja pelaamaan pelejä. Näin myös vanhempi pysyy kärryillä siitä, mitä lapsi netissä puuhailee. Lapsi tarvitsee puhelimen käytössään vanhemman opastusta ja tukea, mutta myös paljon kuuntelua, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä.
Pelaamiseen liittyy yleensä paljon kysymysmerkkejä, kuten mitkä ovat soveliaita pelejä ja kuinka paljon pelaamiseen voi käyttää aikaa. Näihin huoliin paras vastaus on yleensä tutustua peleihin yhdessä lapsen kanssa. Usein tietynlaisia pelejä niputetaan yhteen ja mielikuva niistä saatetaan muodostaa jostain yksittäisestä uutisesta, mutta unohdetaan keskustella sen kotona olevan peliasiantuntijan, eli lapsen kanssa.
3. Turvaa puhelin
Huolehtikaa yhdessä tietoturvasta. Keskustelkaa millainen on hyvä salasana ja miten niitä kannattaa säilyttää. Jutelkaa miten henkilötietoja kannattaa suojella ja miksi kannattaa miettiä tarkkaan, millaisia kuvia jakaa itsestään sosiaalisessa mediassa tai pikaviestipalveluissa.
Tietoturvasovelluksen avulla näet, mitä sovelluksia lapsi on asentanut laitteelle, ja päätät, mitkä sovellukset estetään tai sallitaan. Voit myös asettaa valituille sovelluksille aikarajoituksia ja estää lapsen pääsyn haitallisiin sovelluksiin, kuten väkivaltaisiin peleihin. DNA Digiturva myös suojaa lapsen puhelinta haittaohjelmilta ja viruksilta.
4. Puutu epäasialliseen käytökseen
Ole myönteisellä tavalla kiinnostunut lapsesi netissä viettämästä ajasta. Näin lapsi todennäköisesti helpommin myös kertoo, jos netissä tapahtuu jotain ikävää, esimerkiksi kiusaamista. Tallenna todisteet epäasiallisesta käytöksestä kuvakaappauksina asian selvittämistä varten ja ilmoita tarvittaessa palvelun ylläpidolle.
Jos epäilet rikosta, ota yhteyttä poliisiin. Toimintaohjeita voi pyytää myös Pelastakaa lapset -ry:n tarjoaman maksuttoman Netari-palvelun kautta.
DNA Koululaistutkimus 2023
DNA:n koululaistutkimus perehtyy lapsien ja nuorien puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviin ilmiöihin.