Vaihdetaan vapaalle, älyvapaalle.
Parkkeeraa älylaitteesi hetkeksi. Tuntikin tekee hyvää, kokonaisesta älyvapaapäivästä puhumattakaan. Tältä sivulta löydät lisätietoja siitä, miksi älylaitteista on tärkeä toisinaan myös irrottautua.
Lähes puolet suomalaisista kokee käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla – Älyvapaapäivä kannustaa laittamaan laitteet sivuun
Älylaitteita ja verkkoja tarvitaan, jotta arki olisi sujuvaa. Toisaalta älylaitteilla vietettävän ajan määrästä ja liiallisen käytön vaikutuksista on käyty paljon keskustelua. Peräti 44 prosenttia suomalaisista kokee viettävänsä liikaa aikaa laitteiden äärellä ja lähes joka kolmannen on vaikea irrottautua älylaitteilta. Jotta älylaitteettomaan läsnäoloon olisi ainakin kerran vuodessa hyvä syy, DNA kannustaa kaikkia, joille se on mahdollista, viettämään 20.10.2024 Älyvapaapäivää ja laittamaan tarkoituksellisesti laitteet sivuun.
Anna aivoillesi välillä ruudutonta aikaa
Jos aivoille tarjoaa jatkuvasti uutta pureskeltavaa, niille ei jää aikaa ajelehtia ideasta ja ajatuksesta toiseen. Juuri siksi tarvitset välillä älylaitteista vapaata aikaa. Lue aivotutkija Katri Saarikiven ajatukset siitä, mitä jatkuva ruutuaika tekee aivoille.
Vielä viis minuuttia! Mulla oli just peli kesken.
Monessa lapsiperheessä käydään lähes päivittäin jatkuvaa keskustelua sopivasta ruutuajan määrästä. Vanhemmilla ja lapsilla on asiasta monesti myös hyvin erilaiset näkemykset. Lue Suomen supernannynakin tunnetun Pia Penttalan vinkit helpompaan arkeen.
Älypuhelimen käyttö on tutkittu juttu
Suomalaisvanhempien huoli lastensa puhelimen käytöstä on nyt korkeampi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä, kertoo DNA:n yli tuhannen vastaajan Koululaistutkimus 2024.
Tällaista on suomalaisten digitaalinen elämä
DNA on toteuttanut digitaalisiin elämäntapoihin keskittyvän tutkimussarjan vuodesta 2013 lähtien. Onko ruutuaika kasvanut? Entä mihin ruutuaikaa eniten käytetään? Tutustu tutkimustuloksiin lataamalla oheiset tutkimusraportit pdf:inä.
Tutustu muihin vinkkeihin:
Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä
Lapsia ja nuoria kiehtoo älylaitteissa samat asiat kuin aikuisiakin: muiden kanssa kommunikointi, sosiaalinen elämä ja laitteiden tuoma nopea mielihyvä. Jos aikuisen on vaikea irrottautua laitteiden parista, on se yleensä lapselle vielä vaikeampaa.
Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle
Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa. Lapsilla on monia kehitysvaiheita yhtä aikaa meneillään, minkä vuoksi älylaitteiden oikeanlaiseen käyttöön on hyvä kiinnittää erityishuomiota.
Ruutuaika ja muut huolenaiheet. Lue asiantuntijoiden vinkit!
DNA:n teettämästä Koululaistutkimuksesta selviää, että noin 60 prosenttia vanhemmista kaipaa vinkkejä lapsensa puhelimen käyttöön. Neuvoja kaivataan erityisesti älylaitteiden yhteisten pelisääntöjen ja rajoitusten asettamiseen.
Puhelinparkki helpottaa ruutuajan vähentämistä
Puhelimet voi asettaa ruuduttomaksi ajaksi DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n tarjoamaan Puhelinparkkiin. Tilaa omasi maksutta!
Lapset ja nuoret netissä
Verkkomaailma on lapsille ja nuorille erottamaton osa elämää – samoin kuin aikuisillekin. Lapsilla ja nuorilla on yhtälailla oikeus olla osa digitaalista yhteiskuntaa ja pitää yhteyttä ystäviin netin kautta.
Tutustu DNA:n artikkeleihin
Lue mistä puhutaan nyt ja ota haltuun vinkit, joiden avulla teet arjestasi mutkattomampaa.