Vaihdetaan vapaalle, älyvapaalle
Älyvapaapäivää vietetään sunnuntaina 2.11.2025. Parkkeeraa älylaitteesi koko päiväksi tai vaikka hetkeksi. Tuntikin tekee hyvää, kokonaisesta älyvapaapäivästä puhumattakaan. Tältä sivulta löydät lisätietoja siitä, miksi älylaitteista on tärkeä toisinaan myös irrottautua.
Anna aivoillesi välillä ruudutonta aikaa
Jos aivoille tarjoaa jatkuvasti uutta pureskeltavaa, niille ei jää aikaa ajelehtia ideasta ja ajatuksesta toiseen. Juuri siksi tarvitset välillä älylaitteista vapaata aikaa. Lue aivotutkija Katri Saarikiven ajatukset siitä, mitä jatkuva ruutuaika tekee aivoille.
Kun luurit ottavat vallan, tauota välillä!
Riidelläänkö teilläkin ruutuajasta?
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Lasten älylaitteiden käytön rajoittaminen on pelkkää taistelua, jos itse ei näytä hyvää esimerkkiä, vinkkaa Pia Penttala. Lue Supernannynakin tunnetun Pia Penttalan vinkit sujuvampaan arkeen.
Pilaatko vahingossa yöunesi? Lue 6 faktaa levosta
Riittävä lepo on hyvinvoinnin A ja O. Mutta mistä tietää, saako unta oikeasti tarpeeksi? Menevätkö lepotauot harakoille, jos ne viettää puhelinta selaillen? Lue työterveyspsykologi Samuli Shintamin vinkit.
Kun ruudut hallitsevat arkea – kuka hallitsee ruutuja? Asiantuntijat vastaavat Älyvapaa -podcastissa
Näyttelijä Christoffer Strandberg sukeltaa DNA Älyvapaa -podcastissa siihen, miten älylaitteet muovaavat arkeamme ja ajatteluamme. Miten ruutuaika vaikuttaa uneen, keskittymiseen tai perhesuhteisiin? Entä voiko aivoja huoltaa ja hermostoa rauhoittaa älyajan keskellä?
Rennolla otteella ja asiantuntijoiden avulla pureudutaan siihen, mitä kaikkea ruutuajasta kannattaa ymmärtää – ja missä kohtaa kannattaa vain laskea luuri.
Podcast-jaksoissa vieraina:
- Työterveyspsykologi Samuli Shintami
- Perheterapeutti Pia Penttala
- Aivotutkija Katri Saarikivi
- Mindfulness-ohjaaja Satu Ketopelto
- Suojellaan Lapsia ry:n perustaja Nina Vaaranen-Valkonen ja erityisasiantuntija Katariina Leivo
Älyvapaata tekemistä koko porukalle
”Ei oo taaskaan mitään tekemistä?
Mitä muuta sitä voisi tehdä silloin, kun kaikki vapaa-aika kuluu ruudun takana. Auta meitä, Pia Penttala!
Meidän perheen digisäännöt:
Olemme sopineet yhdessä digiympäristöihin liittyvistä säännöistä ja siitä, milloin vietämme älyvapaita hetkiä.
Pidän digilaitteet yön ajan yleisissä tiloissa.
Noudatamme sovellusten ja pelien ikärajoja.
En käytä profiilikuvana omaa kuvaani.
Jos digiympäristöissä tulee vastaan outoja tai ikäviä asioita, otan niistä kuvakaappauksen ja näytän turvalliselle aikuiselle. Harjoittelemme kuvakaappauksen tekoa yhdessä.
Vietä lisää älyvapaita hetkiä – kokeile mindfulnessia
Mindfulness auttaa rauhoittamaan mieltä, vähentämään stressiä ja parantamaan keskittymiskykyä. Arjen kiireessä pysähtyminen helposti unohtuu, mutta pienetkin läsnäolon hetket voivat tuoda lisää hyvää oloa päivään. Mindfulness-harjoitukset löydät kootusti YouTubesta.
Näin älylaiteaikaa voi helposti karsia
Bloggaaja Eeva Kolu on tullut tunnetuksi Korkeintaan vähän väsynyt -kirjastaan, jossa hän omien kokemustensa kautta perkaa syitä siihen, miksi uupumuksesta on tullut niin yleistä. Kolu on Suomen ensimmäisiä ammattibloggaajia, ja yhtenä tarkastelukohteena hänellä on älylaitteilla vietetyn ajan vaikutus uupumuksen syntyyn.
Retkelle, valokuvaamaan, spahan rentoutumaan? Bingo!
Älyvapaapäivä on sitä varten, että silloin heittäydytään yhdessä sellaiseen kivaan, mikä ei ruudut kädessä onnistuisi. Valitse valmis bingo-pohja aktiviteetteineen tai täytä ruudukko koko perheen suosikeilla. Kuka saa ensimmäisenä bingolomakkeen täyteen?
Tätä kannattaa kokeilla kotona – haasta kaverit tai perhe mukaan! Tee näin:
-
Esittele haaste. Keskustelkaa siitä, kuinka paljon aikaa kuluu digilaitteilla ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla. Valitkaa haasteelle sopiva aika.
-
Aseta säännöt. Haasteeseen osallistujat voivat päättää itse, miten vähentävät puhelimen käyttöä (esim. ei somea, ei puhelimen käyttöä illalla ennen nukahtamista).
-
Pidä päiväkirjaa. Pyydä osallistujia kirjaamaan ylös päivittäin, miten muutos vaikutti heidän arkeensa.
-
Vaihtakaa kokemuksia ja jutelkaa yhdessä haasteen jälkeen ja pohtikaa, mitä oivalluksia syntyi.
Digilaitteiden käyttö ja ruutuaika on tutkittu juttu
Mitä digilaitteet tekevät aivoillemme?
Aivotutkija Katri Saarikivi pureutuu videopodcastissa siihen, miten jatkuvat digitaaliset ärsykkeet vaikuttaa keskittymiseen, oppimiseen ja hyvinvointiin. Miten voimme löytää tasapainon teknologian ja aivojemme hyvinvoinnin välillä? Katso ja oivalla!
Älylaitteiden käytön rajoittamista voi oppia!
Kaiken kivan äärellä älylaitteiden parissa voi vierähtää helposti tunti, jos toinenkin. DNA:n teettämän Koululaistutkimuksen mukaan 73 prosenttia 5–12-vuotiaiden ja 68 prosenttia 13–16-vuotiaiden vanhemmista ajattelee digilaitesisältöjen koukuttavan lasta liikaa.
Älylaitteiden ja sovellusten voima
Vierähtikö älylaitteiden ääressä aiottua enemmän aikaa? Podetko huonoa omatuntoa ruutuajasta? Älylaitteiden ja erityisesti niiden tarjoamien sisältöjen voima on niin vahva, että harva niitä voi kokonaan vastustaa. Kysyimme organisaatiopsykologilta, miksi älylaitteen pois laittaminen on niin vaikeaa.
Tällaista on suomalaisten digitaalinen elämä
DNA on toteuttanut digitaalisiin elämäntapoihin keskittyvän tutkimussarjan vuodesta 2013 lähtien. Onko ruutuaika kasvanut? Entä mihin ruutuaikaa eniten käytetään? Tutustu tutkimustuloksiin lataamalla oheiset tutkimusraportit pdf:inä.
Älypuhelimen käyttö on tutkittu juttu
Suomalaisvanhempien huoli lastensa puhelimen käytöstä on nyt korkeampi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä, kertoo DNA:n yli tuhannen vastaajan Koululaistutkimus 2024.
Älyvapaasti saatavilla:
Puhelinparkki helpottaa ruutuajan vähentämistä
Puhelimet voi asettaa ruuduttomaksi ajaksi DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n tarjoamaan Puhelinparkkiin. Tilaa omasi maksutta!
Digitaito-pelikortit
Plan Internationalin ja DNA:n yhteistyössä suunnittelemat pelikortit auttavat löytämään uusia digitaitoja.
Aku Ankan ystäville
Akkareiden ystäville älyvapaata sarjakuvaa ja kivaa tekemistä takapenkille. Nouda lähimmästä DNA Kaupastasi!
Älyvapaapäivän bingo
Älyvapaapäivän bingo on kuten mikä tahansa bingo, mutta älyvapaammin!