älyvapaapäivä

Älyvapaapäivä 1.10.2023

Älylaitteet ovat kiinteä osa arkeamme, ja ne ovat tuoneet mukanaan paljon hyvää. Kuitenkin lähes puolet suomalaisista kokee käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla. Älyvapaapäivä haastaa irtautumaan älylaitteista yhden päivän ajaksi. Tältä sivulta löydät lisätietoja Älyvapaapäivästä ja siitä, miksi älylaitteista on tärkeä toisinaan myös irrottautua.

 Osallistu tapahtumaan myös Facebookissa

Lähes puolet suomalaisista kokee käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla – Älyvapaapäivä kannustaa laittamaan laitteet sivuun

Älylaitteita ja verkkoja tarvitaan, jotta arki olisi sujuvaa. Toisaalta älylaitteilla vietettävän ajan määrästä ja liiallisen käytön vaikutuksista on käyty paljon keskustelua. Peräti 44 prosenttia suomalaisista kokee viettävänsä liikaa aikaa laitteiden äärellä ja lähes joka kolmannen on vaikea irrottautua älylaitteilta. Jotta älylaitteettomaan läsnäoloon olisi ainakin kerran vuodessa hyvä syy, DNA kannustaa kaikkia, joille se on mahdollista, viettämään 1.10.2023 Älyvapaapäivää ja laittamaan tarkoituksellisesti laitteet sivuun.

Aivotreeni, joka vahvistaa keskittymiskykyä ja aivojen palautumista – näin älylaitteettomuus vaikuttaa aivoihisi

Kaupassa tulee muistikatkos, eikä millään muista mitä piti ostaa. Ajatus harhailee, kun yrittää keskittyä palaverin aiheeseen. Aamulla herää huonosti nukkuneena, kun illalla tuli sängyssä vielä selattua työsähköposteja. Tuttuja tilanteita meille kaikille, mutta voiko niistä syyttää käden ulottuvilla koko ajan olevia älylaitteita? Psykologian tohtori Mona Moisala on tutkinut älylaitteiden vaikutusta aivoihin ja osaa sanoa, millaisia vaikutuksia niiden käytöllä on keskittymiskykyymme ja palautumiseemme. 

”Tutkimuksemme näyttävät, että lyhytjänteinen tekeminen ja asiasta toiseen pomppiminen on yhteydessä huonompaan keskittymiskykyyn. Aivot tottuvat nopeatempoiseen tekemiseen ja älylaitteet tarjoavat nimenomaan sitä”, Mona Moisala kertoo. 

”Uskon, että keskittymiskykyyn voi vaikuttaa sillä, miten arkea elää ja miten aivoja käyttää. Jos arki koostuu pitkälti lyhytjänteisestä tekemisestä ja monen asian samanaikaisesta tekemisestä, niin se väistämättä vaikuttaa levollisempaan keskittymiskykyyn”, hän jatkaa. 

Vinkkejä tietoiseen ja tarkoituksenmukaiseen älylaitteiden käyttöön:

  • Määrittele kotiin kännykätön alue eli huone tai tila, joka rauhoitetaan digilaitteilta. Paras vaihtoehto tähän on makuuhuone. 
  • Mieti valmiiksi erilaisia vaihtoehtoja sille, mitä teet kännykän nappaamisen sijasta erilaisissa tilanteissa. 
  • Pohdi itselle toimivia tapoja lisätä kitkaa älylaitteen käytön aloitukseen, toimisiko omalla kohdalla esimerkiksi ikonien piilottaminen tai sovellusten poistaminen?

Lue koko artikkeli aivotreenistä ja aivojen palautumisesta

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa. Lapsilla on monia kehitysvaiheita yhtä aikaa meneillään, minkä vuoksi älylaitteiden oikeanlaiseen käyttöön on hyvä kiinnittää erityishuomiota.

Retkelle, valokuvaamaan, spahan rentoutumaan? Bingo!

Älyvapaapäivä on sitä varten, että silloin heittäydytään yhdessä sellaiseen kivaan, mikä ei ruudut kädessä onnistuisi. Valitse valmis bingo-pohja aktiviteetteineen tai täytä ruudukko koko perheen suosikeilla. Kuka saa ensimmäisenä bingolomakkeen täyteen?

 

Lataa valmis bingolomake (pdf)

Lataa tyhjä bingolomake (pdf)

Tällaista on suomalaisten digitaalinen elämä

DNA on toteuttanut digitaalisiin elämäntapoihin keskittyvän tutkimussarjan vuodesta 2013 lähtien. Onko ruutuaika kasvanut? Entä mihin ruutuaikaa eniten käytetään? Tutustu tutkimustuloksiin lataamalla oheiset tutkimusraportit pdf:inä.

 

Digitaalinen elämä 2023

Älylaitteiden käyttötutkimus 2022

Tutustu DNA:n muihin sisältöihin