Tutkimukset:
Koululaistutkimus 2025
DNA:n koululaistutkimus perehtyy lapsien ja nuorien puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviin ilmiöihin. Tältä sivulta löydät lisätietoa koululaistutkimuksestamme.
DNA:n tutkimusten päätavoite on tuottaa arvoa DNA:n liiketoiminnan ja keskeisten sidosryhmien päätöksenteon tueksi.
Katso kaikki tutkimukset
Koululaistutkimus 2025 osoittaa, että aiempaa harvemmalla pienellä lapsella on ikioma puhelin
Aiempaa harvemmalla 5–7-vuotiaalla lapsella on oma puhelin henkilökohtaisessa käytössään. Pienimpien lasten keskuudessa varsinkin oman älypuhelimen omistaminen on vähentynyt, selviää DNA:n vuosittain teettämästä Koululaistutkimuksesta.
Vuoden 2025 Koululaistutkimuksen mukaan 5–6-vuotiaista noin neljäsosalla ja 7-vuotiaista 58 prosentilla on oma puhelin, mikä tarkoittaa kymmenien prosenttiyksikköjen laskua viime vuoteen verrattuna. Tutkimuksen kysymys lapsen henkilökohtaisessa käytössä olevasta puhelimesta kattaa kaikki vaihtoehdot: älypuhelimen, peruspuhelimen ja kellopuhelimen.
”Aiempina vuosina lähes kaikilla 7-vuotiailla on ollut jonkinlainen oma puhelin, oli kyse sitten äly-, perus- tai kellopuhelimesta. Lasten puhelimen käytöstä haasteineen on viime vuosina keskustelu paljon, ja vanhemmat ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota varsinkin älypuhelinten haittavaikutuksiin. Aiheesta käyty julkinen keskustelu on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut siihen, että vanhemmat näyttävät lykänneen varsinkin lapsen oman älypuhelimen hankintaa. Asenteet ovat tässä asiassa muuttuneet nopeasti”, DNA:n brändijohtaja Jussi Mälkiä sanoo.
Älypuhelinten osuus puhelimen omaavien 5–7-vuotiaiden lasten keskuudessa on laskenut maltillisen tasaisesti vuodesta 2021 lähtien, mutta tässäkin suurin muutos on tapahtunut viimeisen vuoden aikana. Pienimpien lasten kohdalla trendi älypuhelimen omistamisessa on laskeva. Kaikista lapsista, joilla on jonkinlainen puhelin, on nimenomaan älypuhelimen omistaminen laskenut selvästi sekä 5–6-vuotiaiden että 7-vuotiaiden ikäryhmissä.
Tämän vuoden tutkimukseen osallistui viime vuotta enemmän 5–6-vuotiaiden lasten vanhempia. Vaikka ikäryhmäkohtaiset vastaajamäärät ovat suhteellisen pieniä, on 7 vuotta täyttäneiden lasten puhelimen omistamisessa tapahtunut tilastollisesti merkittävä muutos edellisvuoteen verrattuna.
”Koululaistutkimus osoittaa, että pienimpien lasten oman puhelimen omistamisessa näyttää olevan laskeva trendi. Emme DNA:lla suosittele älylaitteen itsenäistä käyttöä pienimmille koululaisille emmekä sitä nuoremmille lapsille. On tärkeä muistaa, että aikuisen läsnäolo on aina ikärajoja keskeisempää, sillä myös ne lapset, joilla ei ole omaa älylaitetta, altistuvat monenlaisille sisällöille kavereidensa älylaitteiden kautta. Jos kaverilla on jo älypuhelin, pääsevät siihen usein tutustumaan myös ne lapset, joilla omaa älylaitetta ei vielä ole ”, Mälkiä sanoo.
Tänä vuonna Koululaistutkimuksessa 5–12-vuotiaiden vanhemmilta kysyttiin ensimmäistä kertaa, kuinka pitkään lapsi käytti puhelinta valvotusti ennen laitteen itsenäiseen käyttöön siirtymistä. Puhelimen käyttöä yhdessä vanhemman kanssa harjoitteli alle puoli vuotta neljäsosa, ja 16 prosenttia käytti puhelinta valvotusti 6–12 kuukautta ennen itsenäiseen käyttöön siirtymistä. Neljäsosa aloitti itsenäisen käytön heti.
“On ilahduttavaa, että noin 30 prosenttia 5–7-vuotiaista lapsista käyttää edelleen puhelinta valvotusti tai yhdessä vanhemman kanssa. Haluamme kannustaa kaikkia vanhempia tällaiseen toimintatapaan”, Mälkiä summaa.
Kellopuhelimet yleistyvät ensipuhelimina
Koulun aloitus on selkeä vedenjakaja puhelimen hankinnassa, sillä edelleen suurin osa lapsista saa ensimmäisen puhelimensa 7-vuotiaana.
”Koulun alkaessa lapsen elinpiiri laajenee ja omatoimisuus lisääntyy. Puhelin hankintaankin vanhempien mukaan varsinkin lapsen ja vanhemman väliseen yhteydenpitoon sekä turvallisuuden vuoksi”, Mälkiä kertoo.
Vaikka älypuhelimet ovat olleet suosituimpia ensipuhelimia 5–12-vuotiaiden lasten vanhempien mukaan, on kellopuhelinten suosio nimenomaan ensimmäisenä henkilökohtaisessa käytössä olevana puhelimena kasvussa. 16 prosenttia 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista, joiden käytössä on puhelin, ilmoitti hankkineensa kellopuhelimen lapselleen ensipuhelimeksi, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Kellopuhelimista onkin jo tullut selvästi peruspuhelimia suositumpia ensipuhelimina.
Koululaistutkimuksen mukaan yleisimmät syyt kellopuhelimen hankintaan ovat puhelimen liikakäytön ja lapselle epäsopivan sisällön estäminen. Kellopuhelimella lapsi ei pääse internetiin ja voi olla yhteydessä vain ennalta määriteltyjen yhteyshenkilöiden kanssa.
DNA:n yhdessä Nepa Insightin kanssa tekemä Koululaistutkimus selvittää kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä. Tutkimus on toteutettu vuodesta 2011 lähtien. Online-paneelissa Koululaistutkimukseen vastasi noin tuhat 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa 22.1.–11.2.2025. Tutkimuksen virhemarginaali on +/-3,2 prosenttiyksikköä, kun tuloksia tarkastellaan koko vastaajajoukon osalta.
DNA:n tutkimukset
Maailma muuttuu ympärillämme nopeasti. DNA haluaa vuosittaisten tutkimuksien avulla selvittää asiakkaiden toiveita ja tarpeita sekä erilaisia ilmiöitä. Jaamme tietoa niin tutkimustuloksista kuin vastauksia askarruttaviin kysymyksiin vinkkisisältöjen muodossa. Lisäksi voimme tehdä parempia palveluita ja tuotteita asiakkaillemme, jotta heidän arkensa olisi entistä mutkattomampaa.
Tutustu myös näihin artikkeleihin:
Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä
Lapsia ja nuoria kiehtoo älylaitteissa samat asiat kuin aikuisiakin: muiden kanssa kommunikointi, sosiaalinen elämä ja laitteiden tuoma nopea mielihyvä. Jos aikuisen on vaikea irrottautua laitteiden parista, on se yleensä lapselle vielä vaikeampaa. Yhteiset pelisäännöt, muu tekeminen ja vanhemman jakamaton huomio auttavat lasta laskemaan puhelimen pois ja pysymään kohtuullisissa ruutuajoissa.
Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle
Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa. Lapsilla on monia kehitysvaiheita yhtä aikaa meneillään, minkä vuoksi älylaitteiden oikeanlaiseen käyttöön on hyvä kiinnittää erityishuomiota. Rajoittamalla lapsen aikaa digilaitteiden parissa turvataan monipuolinen kasvu ja edistetään suotuisaa kehitysympäristöä.