DNA sijoitus­kohteena

Teemme asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa, jotta jokainen voi keskittyä itselleen tärkeisiin asioihin. 

Toimitusjohtajan katsaus 

DNA on jälleen suoriutunut hienosti haastavassa markkinatilanteessa. Tammi–syyskuun liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia 699,7 miljoonaan euroon. Hyvään kehitykseen myötävaikuttivat erityisesti matkaviestinpalveluliikevaihto, joka kasvoi 7,2 prosenttia ja mobiililaitemyynti, joka kasvoi 13,5 prosenttia. Vertailukelpoinen käyttökate kehittyi kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana vahvasti yhtiön molemmilla liiketoiminnoilla. Se kasvoi 8,2 prosenttia vertailukaudesta 237,5 miljoonaan euroon, mikä oli 33,9 prosenttia liikevaihdosta.

Vuoden kolmannella neljänneksellä sekä kasvu että kannattavuus kehittyivät myönteisesti. Liikevaihto kasvoi 5,0 prosenttia vertailukaudesta ja oli 238,8 miljoonaa euroa. Liikevaihdon hyvään kehitykseen vaikuttivat erityisesti vahva matkaviestinpalveluliikevaihto sekä neljänneksellä vilkkaasti käynyt mobiililaitemyynti. Matkaviestinpalveluliikevaihto kasvoi 8,1 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvu tuli lähinnä postpaid-liittymäkannan hyvästä kehityksestä. Mobiililaitemyynti kasvoi 10,5 prosenttia. Vertailukelpoinen käyttökate parani kolmannella neljänneksellä 9,6 prosenttia 83,6 miljoonaan euroon ja oli 35,0 prosenttia liikevaihdosta.

Matkaviestinverkkomme liittymämäärät laskivat 35 000 liittymällä heinä–syyskuussa. Tämä johtui prepaid-liittymien määrän vähenemisestä. Postpaid-liittymien määrä kasvoi neljänneksellä 59 000 liittymällä  vertailukaudesta. Liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa 18,9 euroon. Asiakasvaihtuvuutemme oli 16,4 prosenttia. Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 77 000 liittymällä uusien laajakaistayhteyksien myötä.

Lanseerasimme syyskuun alussa uuden palvelun, jonka avulla taloyhtiöt voivat säästää jopa 30 prosenttia lämmitykseen käytetystä energiasta. Wattinen on meille luonteva palvelu, sillä olemme jo mukana taloyhtiöiden ja asukkaiden arjessa tarjoamassa digitaalisia palveluita. Uskomme että tämän tyyppisille palveluille on kysyntää, kun ilmastotietoisuus kasvaa. Wattisen ydin on oppiva tekoäly. Se päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta asumismukavuus ja kiinteistön lämmitysenergian käyttö on optimaalista.

Kansainvälisen tietoliikennealan analyysiyritys Tefficientin syyskuussa julkaiseman raportin* mukaan DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla DNA:n mobiilidatan liittymäkohtainen käyttömäärä oli 23,5 gigatavua kuukaudessa, kun vastaava määrä vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla oli noin 19,8 gigatavua. 5G-tekniikan ja entistä laadukkaampien verkkopalveluiden tarjonta tulee kasvattamaan mobiilidatan käyttöä entisestään. Edistyksellinen verkkoteknologiamme mahdollistaa sen, että sähkönkulutuksemme suhteellisesti vähenee, vaikka mobiilidatan käyttö jatkuvasti kasvaa. Verkkojemme energiatehokkuus on meille tärkeää ja esimerkiksi kaikki suoraan ostamamme sähkö on uusiutuvaa.

Aloitamme 5G-teknologiaan pohjautuvan kiinteä 5G eli Fixed Wireless Access -palvelun myynnin joulukuussa. Palvelu mahdollistaa nopean ja tasalaatuisen laajakaistayhteyden kotitalouksille. Ensimmäisenä palvelu tulee saataville koteihin suurimpien kaupunkien omakoti- ja pientaloalueilla, ja saatavuus laajenee uusille alueille nopeasti. Norjalaisesta tietoliikenneyhtiö Telenorista tuli elokuussa DNA:n pääomistaja 54 prosentin osuudella sen jälkeen, kun yhtiö sai päätökseen osakekaupat DNA:n silloisten suurimpien omistajien, Findan ja PHP:n kanssa. Kaupan toteutuminen velvoitti Telenorin käynnistämään pakollisen julkisen ostotarjouksen lopuista DNA:n osakkeista. Tarjousaika päättyi 10. lokakuuta ja sen jälkeen yhdessä ennen ostotarjousta omistamiensa osakkeiden kanssa Telenorin omistus kattoi 97,87 prosenttia kaikista DNA:n osakkeista.

Jatkamme liiketoimintamme pitkäjänteistä kehittämistä keskittyen asiakaskokemukseen, henkilöstön työtyytyväisyyteen ja näiden tuloksena saavutettavaan kannattavaan kasvuun. Nostimme kuluvan vuoden tulosohjeistustamme liikevaihdon osalta, ja arvioimme vuoden 2019 liikevaihdon kasvavan jonkin verran ja käyttökatteen, sisältäen IFRS 16 -standardin vaikutuksen, kasvavan merkittävästi vuodesta 2018. Lisäksi arvioimme rahoitusaseman ja maksuvalmiuden pysyvän hyvänä.


Jukka Leinonen
toimitusjohtaja

 

 

*Tefficientin raportti: https://tefficient.com/mobile-data-operators-1h-2019/