DNA sijoitus­kohteena

Teemme asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa, jotta jokainen voi keskittyä itselleen tärkeisiin asioihin. 

Toimitusjohtajan katsaus 


Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA:n vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteessa 28.01.2020

DNA on jälleen suoriutunut hienosti haastavassa markkina­ympäristössä. Tammi–joulukuun liikevaihto kasvoi 3,3 prosenttia ja oli 942,1 miljoonaa euroa. Hyvään kehitykseen myötävaikuttivat erityisesti matkaviestinpalveluliikevaihto, joka kasvoi 7,0 prosenttia ja vilkas mobiililaitemyynti, joka kasvoi 10,3 prosenttia. Vertailukelpoinen käyttökate kehittyi vuoden aikana vahvasti ja kasvu tuli yhtiön molemmilta liiketoiminnoilta. Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 8,8 prosenttia vertailukaudesta 309,9 miljoonaan euroon, mikä oli 32,9 prosenttia liikevaihdosta.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä kilpailu kiristyi entisestään. Tästä huolimatta sekä kasvu että kannattavuus kehittyivät myönteisesti. Liikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia vertailukaudesta ja oli 242,4 miljoonaa euroa. Liikevaihdon hyvä kehitys johtui erityisesti vahvasta matkaviestinpalveluliikevaihdosta, joka kasvoi neljänneksellä 6,6 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvu tuli asiakaslaskutuksen ja postpaid-liittymäkannan hyvästä kehityksestä. Mobiililaitemyynti kasvoi 3,2 prosenttia. Käyttökate parani vuoden viimeisellä neljänneksellä 10,7 prosenttia 72,4 miljoonaan euroon ja oli 29,9 prosenttia liikevaihdosta. 

Matkaviestinverkkomme liittymämäärät laskivat 55 000 liittymällä loka–joulukuussa. Tämä johtui prepaid-liittymien määrän vähenemisestä. Postpaid-liittymien määrä kasvoi 37 000 liittymällä. Liittymäkohtainen liikevaihto laski hieman vertailukaudesta ja oli 18,7 euroa. Lasku johtuu vertailukautta matalammista yhdysliikennemaksuista. Asiakasvaihtuvuutemme oli 17,5 prosenttia. Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 89 000 liittymällä erityisesti uusien laajakaistayhteyksien myötä. 

Olemme juuri aloittamassa 5G-liittymien myynnin yksityis- ja yritysasiakkaille. Alkuvuoden aikana DNA:n 5G-verkko tulee olemaan käytössä yli 20 paikkakunnalla. 5G-liittymien avulla asiakkaamme saavat käyttöönsä korkeammat nopeudet ja alhaisemmat viiveet. 5G-tekniikan hyödyt ja merkitys asiakaskokemukseen korostuvat jatkuvasti, kun asiakkaat käyttävät yhä rikkaampia sisältöjä; videoiden resoluutiot kasvavat ja viivekriittinen nettipelaaminen lisääntyy. Joulukuussa aloitimme 5G-teknologiaan pohjautuvan kiinteä 5G eli Fixed Wireless Access -palvelun myynnin. Tämä mahdollistaa huippunopean laajakaistapalvelun sellaiseen kohteeseen, johon kuitua ei ole saatavissa tai sen rakentaminen on erittäin kallista. 5G-investointien rinnalla tehostamme ja laajennamme jatkuvasti myös 4G-verkkoamme. 

Norjalaisesta tietoliikenneyhtiö Telenorista tuli elokuussa DNA:n pääomistaja 54 prosentin osuudella. Osakekaupan toteutumisen myötä ja sitä seuranneen pakollisen ostotarjouksen jälkeen Telenorin omistus nousi 97,87 prosenttiin kaikista DNA:n osakkeista. Tämä velvoitti Telenorin käynnistämään jäljellä olevia osakkeita koskevan lunastusmenettelyn, jonka seurauksena DNA haki joulukuussa osakkeensa kaupankäynnin lopettamista ja sen poistamista Nasdaq Helsingin pörssilistalta. DNA:n osake poistuu pörssilistalta arviolta alkuvuoden 2020 aikana, kun Telenor on saanut lunastusmenettelyssä omistusoikeuden kaikkiin DNA:n ulkona oleviin osakkeisiin. 

Jatkamme liiketoimintamme pitkäjänteistä kehittämistä keskittyen asiakaskokemukseen, henkilöstön työtyytyväisyyteen ja näiden tuloksena saavutettavaan kannattavaan kasvuun. Odotamme liiketoimintamme kehittyvän myönteisesti kuluvana vuonna.
 


Jukka Leinonen
toimitusjohtaja