DNA sijoitus­kohteena

Teemme asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa, jotta jokainen voi keskittyä itselleen tärkeisiin asioihin. 

Toimitusjohtajan katsaus 

DNA:n ensimmäinen vuosipuolisko sujui erittäin hyvin. Liikevaihtomme kasvoi vertailukaudesta 3,0 prosenttia 460,9 miljoonaan euroon. Liikevaihtoamme kasvattivat mobiililaitemyynti ja matkaviestinpalveluliikevaihto, johon vaikutti myönteisesti liittymäkannan, mobiililaajakaistapalveluiden sekä asiakaslaskutuksen hyvä kehitys. Matkaviestinpalveluliikevaihto kasvoi tammi–kesäkuussa 6,7 prosenttia ja mobiililaitemyynti 15,1 prosenttia. Käyttökate kasvoi 7,4 prosenttia ollen 153,9 miljoonaa euroa, mikä oli 33,4 prosenttia liikevaihdosta.

Matkaviestinverkkomme liittymämäärät laskivat toisella neljänneksellä 20 000 liittymällä vertailukaudesta johtuen prepaid-liittymäkannan pienenemisestä. Postpaid-liittymien määrä kasvoi kuitenkin vertailukaudesta 65 000 liittymällä. Liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi huhti–kesäkuussa ja oli 18,6 euroa (18,4). Hyvästä asiakastyytyväisyydestä kertoo matala asiakasvaihtuvuutemme, joka oli toisella neljänneksellä erittäin matalalla tasolla, 13,7 prosenttia (15,4). Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 90 000 liittymällä.

Toukokuussa vahvistimme asemaamme Tampereen talousalueella laajakaista- ja tv-palvelujen sekä kiinteän verkon yrityspalvelujen tarjoajana ostamalla ICT Elmo Oy:n (entinen Tampereen Puhelin) valokuitupohjaisen verkon sekä kuluttajaliiketoiminnan. Kaupan myötä DNA:lle siirtyi yli 30 000 kiinteää laajakaista- ja lähes 25 000 kaapeli-tv-liittymää. Laaja valokuitupohjainen verkkoinfrastruktuuri nopeuttaa 5G-verkon rakentamista ja vahvistaa kilpailukykyämme Pirkanmaalla. 

Jatkoimme valmistautumista 5G-palveluiden käyttöönottoon tuomalla verkkoomme 5G-kyvykästä teknologiaa ja kasvattamalla verkon kapasiteettia. DNA on rakentanut 5G-verkon esimerkiksi Poriin osana SuomiAreena-viikolle toteutettavaa DNA Älykotia. Porin lisäksi 5G-verkko on jo Helsingin ydinkeskustassa ja seuraavaksi viemme verkon muihin suurimpiin kaupunkeihin. Olemme viime syksystä alkaen testanneet myös kiinteän 5G:n laajakaistapalvelua, joka siirrettiin toisella neljänneksellä aidolle 5G-taajuudelle. Kiinteä 5G eli pientalojen nopea laajakaista tulee olemaan DNA:n ensimmäisiä kaupallisia 5G-tekniikalla tuotettavia palveluja. Se tuo laajakaistayhteydet tarjolle myös niiden alueiden pientaloihin, joihin ei saa valokuitua. Yksityisasiakkaille 5G-palvelut tulevat laajemmin käyttöön, kun kohtuuhintaisia ja teknologialtaan valmiimpia 5G-päätelaitteita tulee markkinoille – arviolta ensi vuoden alkupuolella.

DNA palkittiin huhtikuussa Sustainable Brand Index -tutkimuksessa toimialansa vastuullisimpana yrityksenä Suomessa. Tutkimukseen vastasi Suomessa yhteensä 10 300 kuluttajaa. Vuosittainen tutkimus perustuu YK:n Global Compactin vastuullisuuden periaatteisiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja se on alallaan Pohjoismaiden suurin riippumaton tutkimus.

Jatkamme liiketoimintamme pitkäjänteistä kehittämistä keskittyen asiakaskokemukseen, henkilöstön työtyytyväisyyteen ja näiden tuloksena saavutettavaan kannattavaan kasvuun. Tulosohjeistuksemme vuodelle 2019 säilyy ennallaan. Arvioimme liikevaihdon pysyvän vuonna 2019 samalla tasolla kuin vuonna 2018 ja käyttökatteen, sisältäen IFRS 16 -standardin vaikutuksen, kasvavan merkittävästi vuodesta 2018. Lisäksi arvioimme rahoitusaseman ja maksuvalmiuden pysyvän hyvänä.


Jukka Leinonen
toimitusjohtaja