DNA sijoitus­kohteena

Teemme asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa, jotta jokainen voi keskittyä itselleen tärkeisiin asioihin. 

Toimitusjohtajan katsaus 

Toimitusjohtajan katsaus on julkaistu DNA:n vuoden 2020 tammi-maaliskuun liiketoimintakatsauksessa 28.04.2020

Vuoden ensimmäinen neljännes päättyi Suomessa poikkeusolosuhteiden vallitessa. Koronaviruksen leviäminen Kiinasta globaaliksi pandemiaksi muutti hetkessä DNA:n markkina- ja toimintaympäristön. Vallitseva kriisitilanne näkyi neljänneksen lopussa nopeasti mm. asiakaspalvelun volyymin vilkastumisena, DNA Kauppojen mobiililaitemyynnin hiljentymisenä ja merkittävänä datamäärien kasvuna DNA:n verkossa, kun ihmiset siirtyivät työskentelemään ja opiskelemaan kotoa käsin.

Poikkeusoloissa viestintäverkkojen merkittävyys korostuu. Varmistamme verkkojemme kapasiteetin riittävyyden myös poikkeustilanteessa jatkuvalla 5G- ja 4G-verkkojen ylläpidolla ja lisärakentamisella. Verkonhallinta on hajautettu toimintavarmuuden takaamiseksi poikkeusolosuhteissa.

DNA:n alkuvuosi lähti hienosti liikkeelle huolimatta haastavasta ja poikkeuksellisesta markkinaympäristöstä. Tammi–maaliskuun liikevaihto kasvoi hieman vertailuvuodesta ja oli 232 miljoonaa euroa (230). Hyvään kehitykseen myötävaikutti erityisesti matkaviestinliikevaihto, mikä kasvoi 6 prosenttia vertailukaudesta. Kasvu tuli lähinnä asiakaslaskutuksen ja postpaid-liittymäkannan hyvästä kehityksestä. Käyttökate kehittyi ensimmäisellä neljänneksellä vahvasti. Suotuisa kehitys johtui mm. kasvaneesta matkaviestinliikevaihdosta ja toiminnan tehostumisesta. Käyttökate kasvoi 7 prosenttia vertailukaudesta 82 miljoonaan euroon. Liiketulos parani 14 % ja oli 40 miljoonaa euroa (35).

Matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä laski 4 000 liittymällä tammi-maaliskuussa. Lasku johtui prepaid-liittymien määrän laskusta, sillä sopimusliittymien (postpaid) määrä kasvoi 11 000 liittymällä.  Matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi yli 5 % vertailukaudesta, ja oli 17 euroa (16). Kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi 19 000 liittymällä erityisesti uusien laajakaistayhteyksien myötä. 

DNA on aloittanut 5G-liitymien myynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Päätelaitevalmistajilta odotetaan uusia 5G-malleja myös alempiin hintapisteisiin vuoden edetessä, minkä myötä odotamme liittymäkysynnän vilkastuvan. 5G-teknologiaan pohjautuvan kiinteä 5G -palvelun, eli Fixed Wireless Accessin, myynti alkoi viime vuoden lopulla. Alkuvuoden aikana DNA:n 5G-verkko on otettu käyttöön jo lähes 15 paikkakunnalla. Toisen vuosineljänneksen aikana 5G-verkkomme laajenee edelleen noin 10 uudelle paikkakunnalle, muun muassa Lahteen, Jyväskylään, Ouluun ja Kuopioon. 5G-tekniikan hyödyt ja vaikutus asiakaskokemukseen lisääntyvät jatkuvasti, kun asiakkaamme käyttävät yhä rikkaampia sisältöjä ja videoiden tarkkuus kasvaa sekä viivekriittinen nettipelaaminen lisääntyy. 5G-investointien rinnalla tehostamme ja laajennamme jatkuvasti myös 4G-verkkoamme.

 


Jukka Leinonen
toimitusjohtaja