Työkulttuuri

DNA:n moneen kertaan palkittu työkulttuuri rakentuu luottamukselle. DNA on valittu vuonna 2019 Suomen parhaaksi työpaikoiksi ja yhdeksi Euroopan parhaista työpaikoista GPTW-tutkimuksessa. Väestöliitto on myöntänyt DNA:lle Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen.

Olemme Suomen perheystävällisin suuryritys

”Aamulla on tilanne päällä ja lapsi on vietävä päiväkotiin. Samaan aikaan pitäisi osallistua töissä juuri alkamaisillaan olevaan palaveriin. Kaasu pohjassa kiirehditään päiväkotiin ja sieltä lievää ylinopeutta ajaen töihin, jonne saavutaan hieman myöhässä. Työkavereille pahoitellaan aamuista, hieman pitkäksi venähtänyttä päiväkotireissua. DNA:lla tällaiset aamut hoidetaan perheystävällisellä mallilla, jossa lapsi viedään ensin päiväkotiin ja sitten vaikka päiväkodin pihassa puhelimen välityksellä voi olla mukana palaverissa. Kaikki palaveriin osallistuvat pitävät tätä täysin luonnollisena, eikä työntekijän tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että vei lapsensa, yhden elämänsä tärkeimmistä ihmisistä, päiväkotiin. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten DNA:n perheystävällinen malli toimii. ”

Väestöliitto on myöntänyt meille Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. Tunnuksen myöntämisen arviointikriteereinä olivat perheystävällisen henkilöstökyselyn tulokset, tekemämme kehittämissuunnitelman laatu ja toteutuminen sekä Väestöliiton kartoitukset eri toimipisteissämme liittyen perheystävällisyyden toteutumiseen käytännössä.

Perheystävällisyys on meillä ennen kaikkea käytännön tekoja. Toiselle se on enemmän aikaa harrastuksille tai ystäville, toiselle se on joustavaa työntekoa perheen tarpeet huomioiden. Meillä tiedostetaan, että vapaa-ajan ja työelämän yhteensovittaminen lisää hyvinvointia ja työssä jaksamista. Mutkattoman työn malli, sairaan lapsen hoitopalvelu ja lomarahojen vaihtaminen vapaaksi ovat esimerkkejä teoista, joilla elämän eri osa-alueiden yhdistäminen helpottuu.

DNA:lla mutkaton työ tarkoittaa sitä, että mobiilityöpisteissä työskentelevä henkilöstö päättää itse työnteon paikan ilman erillistä sopimista esimiehen kanssa. Etätyötä tehdään mieluiten kotoa käsin. Mutkattoman työn malli on saanut kiitosta erityisesti ruuhkavuosiaan eläviltä vanhemmilta ja vastaavasti esimerkiksi ikääntyviä vanhempiaan arjessa auttavilta työntekijöiltämme.

”Joustava/liukuva työaika – esim. voi tarpeen vaatiessa antaa aikaa lapselle aamulla, mikäli päivä näyttää alkavan väärällä jalalla.”

”Mutkaton työ ja etätyömahdollisuus. Antaa lisää aikaa vuorokauteen.”

”Mutkaton työ on osa arkea, eikä sitä tarvitse erikseen miettiä.”

DNA tukee perhesiteitä

DNA on vuodesta 2015 ollut mukana Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa, jossa huomio kiinnitetään yrityksen tärkeimpään pääomaan – henkilökuntaan. Osana hanketta – ja ensimmäisenä yrityksenä Suomessa – DNA on ottanut käyttöön palkallisen isovanhempainvapaan. Mummo- tai pappaloma on tarkoitus käyttää perheen yhdessäoloon vuoden sisällä lapsenlapsen syntymästä.

Olipa sitten perheellinen tai ei, elämässä on tilanteita, jolloin läheinen saattaa sairastua ja tarvita apua. Silloin on helpottavaa, että työ ei ole liiaksi aikaan tai paikkaan sidottua. DNA onkin laajentanut etätyömahdollisuuksia kuluttaja- ja yritysasiakaspalvelussa sekä tuonut liukuvan työajan yritysasiakaspalveluun.

”Väestöliiton hankkeen idea on, että jokaisella on perhe. Perhe koskettaa meitä kaikkia, sillä meillä kaikilla on itselle läheisiä ihmisiä. Käsite perhe kattaa DNA:lla nämä läheiset ihmiset.”

​​DNA:lla on myös käytössä sairaan lapsen kotihoitopalvelu. Palvelu on vaihtoehto vanhemman kotiinjäämiselle silloin, kun lapsi sairastuu. DNA:n maksama sairaan lapsen hoitoetu on työntekijälle veroton ja näin ollen kuluton. Lastenhoitopalvelua on mahdollista saada 0-9 vuotiaille lapsille arkisin, enimmillään kolmen päivän ajaksi yhtä sairautta kohti. 

Tukea ikääntyvistä perheenjäsenistä huolehtimiseen

DNA on alkanut alkuvuodesta 2020 tukea työntekijöitään ikääntyvistä perheenjäsenistä huolehtimisessa. Edun tavoitteena on, että DNA:laiset voivat ilahduttaa ikääntyviä omaisiaan kiireettömällä ja luotettavalla seuralla säännöllisesti, vaikka olisivat estyneitä itse tapaamasta heitä niin usein kuin haluavat.

DNA pyrkii tällä henkilöstöedulla vastaamaan osaltaan ikäihmisistä huolehtimisen kasvavaan haasteeseen ja kehittämään työn perheystävällisyyttä entistä kattavammaksi. Väestön ikääntyessä yhä useampi työssäkäyvä on myös etäomaishoitajan asemassa.

Palvelu tuotetaan yhdessä Gubbe Sydänystäväpalveluiden kanssa, ja se kattaa viikoittaisen kahden tunnin mittaisen, vakioaikaan tehtävän vierailun asiakkaan luona. Asiakkaan luona käy aina sama, juuri hänelle valittu luottohenkilö. Hän voi tarvittaessa olla myös omaishoitajan tukena, mutta Gubben palvelu ei ole luonteeltaan sairaanhoidollinen. Vierailun aikana voidaan asiakkaan toiveen mukaan ulkoilla, käydä kaupassa, katsoa elokuvaa, tehdä ruokaa tai vaikka kahvitella. Tavoitteena on ilahduttaa asiakasta samoin kuin ilahduttaisi luotetun hyvän ystävän vierailu.

DNA sai Pron tasa-arvopalkinnon työstään perheystävällisyyden eteen

"Kun henkilöstö voi hyvin, niin yrityskin menestyy."

 

Tutustu DNA:laisten perhe-elämän ja vapaa-ajan etuihin

Viihtyvä ja hyvinvoiva henkilöstö on tärkein voimavaramme. Tämän vuoksi DNA:lla on tehty paljon töitä työntekijöiden arjen sujuvoittamiseksi ja hyödyllisten etujen tarjoamiseksi.

Kolmivuotias rannalla mummun kanssa - työnantaja maksaa tästä palkkaa

DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen kertoo blogissaan miten työntekijän ideasta syntyi DNA:lle isovanhempainvapaa – viikon palkallinen loma isovanhemmaksi tulevalle.

DNA mukaan Isähaasteeseen

Isähaaste haastaa työnantajat kehittämään isäystävällisempää työelämää.  Perhevapaat, työpaikkojen perheystävällisyys ja isien osallistuminen lastenhoitoon ovat ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita.

"Meidän mielestämme myös isillä on oikeus asettaa perhe tärkeimmäksi. Siksi tartuimme Isähaasteeseen. DNA:lla on jo nyt käytössä monia perheystävällisiä toimintatapoja, mutta isäystävällisyydessä voimme mekin parantaa", kertoo henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Aula Researchin selvityksen mukaan (kevät 2017) yksi neljästä 38–57-vuotiaista miehistä kokee hankaluuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Työn ja perheen tasapaino on työnantajalle tärkeä tavoite, koska hyvinvoiva isä on motivoitunut ja tuottava. Lisäksi isäystävällisyys työpaikoilla edistää miesten ja naisten tasa-arvoa työelämässä. DNA on ensimmäinen ja ainoa suomalainen suuryritys, jolla on Väestöliiton myöntämä Perheystävällinen työpaikka -tunnus.

"Uskon, että meillä asenneilmapiiri on jo hyvin pitkälti isäystävällinen, mutta tarkoituksemme on löytää uusia toimintatapoja, joilla isien osallistumista perhe-elämään voisi työnantajana tukea entistä paremmin", Marko jatkaa.

Isähaasteen aloittivat Tekniikan akateemiset TEK, Siili Solutions, Knowit ja Fambition. Isähaasteeseen ovat tarttuneet Cloubi, Eatech, FläktGroup, Frantic, VALA Group ja Teknologiateollisuus. Lue lisää DNA:n isäystävällisyydestä täältä.

DNA:n isovanhempainvapaa palkittiin Vuoden työelämätekona 2017

DNA:n lanseeraama isovanhempainvapaa palkittiin vuoden työelämätekona Ilmarisen järjestämässä 100 tekoa -kampanjassa.

Lapsen tärkeät kehitysaskeleet eivät jää isältä kokematta

– Ilmoitin Kättäriltä töihin, että teen mahdollisimman paljon töistäni etänä. Minun ei tarvinnut erikseen neuvotella tai perustella. Vietin paljon aikaa Kätilöopistolla Väinön ja vaimon tukena, kuvailee Oskari.

Oskari Koskela työskentelee DNA:n yritysmyynnissä suurasiakkaiden parissa.