Ympäristö

DNA:lle on tärkeää tunnistaa liiketoimintansa ympäristövaikutukset ja -riskit sekä toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Pienemmät ympäristövaikutukset meille ja asiakkaillemme

DNA:lle on tärkeää tunnistaa liiketoimintansa ympäristövaikutukset ja -riskit sekä toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Meille ympäristövastuu merkitsee energiatehokkuuden parantamista, hiilijalanjäljen pienentämistä tuotannossa, logistiikassa, toimitiloissamme ja henkilökunnan työmatkaliikkumisessa sekä uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotetun sähkön ostamista.


Haluamme toimia asiakkaillemme esimerkkinä hiilijalanjäljen pienentämisessä. DNA:n joustava etätyökäytäntö, mutkaton työ, vähentää työmatkaliikkumisen päästöjä tutkimuksemme mukaan noin 49 prosenttia. Mahdollistamme myös asiakkaidemme ympäristövaikutusten pienentämisen tarjoamalla kattavia internet- ja matkapuhelinpalveluja, mikä vähentää työmatkaliikkumisen tarvetta.

DNA:n suoraan ostama uusiutuva energia on alkuperätodistettua ja tuotettu vesi- ja tuulivoimalla. Lisäksi kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään tehostamalla verkkojen energiatehokkuutta.

Raportoimme energiankulutuksestamme sekä hiilidioksidipäästöistä vuosittain ilmestyvässä vastuullisuusraportissa.

Wattisen avulla kodin lämmityspäästöt alas asumismukavuudesta tinkimättä

Rakennusten lämmittäminen on yksi Suomen suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista, ja DNA:n uusi Wattinen-palvelu on kotitalouksien tehokeino niiden vähentämiseen. Helsingissä lämmittäminen tuotti HSY:n tilaston mukaan viime vuonna yli 56 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä, ja koko pääkaupunkiseudullakin yli puolet. Wattinen voi säästää lämmitysenergiasta rakennuksesta riippuen jopa 30 prosenttia. 

Helppo ja älykäs

Wattinen huolehtii automaattisesti, että asunnossa on aina sopiva lämpötila. Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava palvelu säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumisten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta. Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan varaavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan.

Kun taloyhtiö ottaa Wattisen käyttöön, jokaiseen lämmityspatteriin asennetaan älytermostaatti, joka on langattomasti yhteydessä Wattinen-palveluun. Mobiilisovelluksella asukkaat voivat säätää ja ajastaa lämmityksen mieleisekseen. Lämmitystä voi säätää myös perinteiseen tapaan termostaatista. Lämmitystä säädetään aina celsiusasteikon mukaan.

Asukkaiden hyväksi havaitsema

Asukas voi säätää Wattisen avulla kotinsa eri tilojen lämpöä. Esimerkiksi makuuhuoneissa voi olla yön aikana hieman viileämpää, jolloin unen laatu paranee. Nukkumaan mennessä ja herätessä on taas miellyttävän lämmintä. Wattisella on helppoa säästää energiaa myös lomamatkojen ja jopa työpäivien aikana.

Wattisen asiakkaat ja sen jo ennen kaupallisen tarjonnan alkamista pilottikäyttöön saaneet asukkaat kiittävät Wattisen helppoutta ja tehokkuutta: 

”Lämpötila on pysynyt huoneistossa koko ajan sopivana. Älytermostaatti on helppokäyttöinen ja tehnyt arjesta sujuvampaa, kun ei itse tarvitse olla koko ajan kääntämässä termostaattia.”

”Meidän taloyhtiössä mietittiin kokonaisvaltaisesti, miten voisimme  vähentää ilmastopäästöjä. Wattisella on merkittävä vaikutus. ”

”Tällä voi säästää energiaa ja reagoida ilmastonmuutokseen.”

Lue lisää Wattisesta: https://www.wattinen.fi
 

DNA:n konesali lämmittää naapurissa sijaitsevaa lääkärikeskusta

DNA:n Rauman konttorilla hukkalämpö otetaan talteen ja hyödynnetään naapurissa sijaitsevassa Minerva-lääkärikeskuksessa. DNA:n laitetilassa sijaitsevat palvelimet vaativat merkittävää jäähdytystä ja uuden yhteistyön avulla syntyvä hukkalämpö hyödynnetään läheisessä lääkärikeskuksessa. Yhteistyöllä saavutetaan merkittäviä säästöjä sairaalan lämmityskuluissa ja säästetään sähköä myös DNA:n konttorissa.

Rauman laitetilassa sijaitsee kriittisiä palvelimia, jotka tuottavat DNA:n viihde-, yritys- ja kuluttajapalveluita.

Palvelimet vaativat merkittävää jäähdytystä, ja syntyvä hukkalämpö käytetään nyt lääkärikeskus Minervan pattereiden lämmitys- ja käyttövetenä.

Miten tällainen idea keksittiin, DNA:n Vesa Raikisto Raumalta?

”Vuokranantajamme Raumalla vaihtui ja kiinteistön uusi omistaja päätti tehdä täysremontin. Tässä yhteydessä keskusteluissa tuli esiin lämmön talteenotto ja mahdollisuus hyödyntää DNA:n laitetilan hukkalämpöä.”

Tekninen ratkaisu oli teknisesti helppo toteuttaa, muuta haastavinta oli löytää sopivat reitit kaapeleita täynnä olevassa vanhassa kiinteistössä.

Järjestely hyödyttää molempia osapuolia. Toimenpiteen avulla Minervan vuoden lämmityksestä syntyvät päästöt ja käyttökustannukset vähenevät 19,4 prosenttia vuodessa. DNA:n kiinteistön lämmityksen talteenotto laskee laitetilan jäähdytysnesteen lämpötilaa ja säästää siten suoraan jäähdytykseen tarvittavaa energiaa. Samoin hiilidioksidipäästöt pienenivät kiinteistön remontin ansiosta useita kymmeniä tonneja per vuosi.

”Ainoat asiaan pettyneet lienevät kiinteistöön pesiytyneet pulut, jotka ovat kylmillä ilmoilla nauttineet ulospuhalletusta lämmöstä”, Raikisto nauraa.

Suomen ympäristökeskuksen Hinku-hanke palkitsi Lääkärikeskus Minervan ja DNA:n Rauman toimipisteen innovatiivisen hiilineutraalin ratkaisun kuukauden tekona.